Célkeresztben a "fazekasok"

2011. május 12. 15:00 - Kiddo21

stoke_city_logo10.jpgNem csak a Manchester, hanem a Stoke City szempontjából is kiemelkedően fontos lesz a szombati döntő. Az illem és a fair play tehát megkívánja, hogy szóljunk a döntőbeli ellenfélről, a Stoke City csapatáról is.

Egy keddi bejegyzéssel már elkezdtük az FA Kupa döntőjének a felvezetését, most egy Stoke bemutatásával foglalkozó poszttal folytatjuk.  Lássuk mit érdemes tudni Tony Pulis csapatáról!

Először is azt, hogy a Stoke a második legidősebb csapata az angol labdarúgó szövetségnek. 1863-ban alakult meg Stoke Ramblers néven. Első, dokumentált meccsüket 1868-ban vívták az EW May XV ellen. Kezdetben a Sweetings Field volt a "fazekasok" ("The Potters") otthona, majd - miután a klub egyesült a Stoke Victoria Cricket Club-bal - a Victoria Ground-ra költözött be és egészen 1997-ig itt rendezte hazai mérkőzéseit. A végleges Stoke City nevet 1928-ban vette fel a gárda, miután Stoke-on-Trent települése városi rangot kapott. A második világháború kitöréséig rohamosan fejlődött a csapat: Az 1932-1933-as idényben bajnok lett a másodosztályban, így a következő szezont az angol első osztályban kezdhette meg a "Potters". 

Ezt követően a Stoke az egyik legjobb angol együttessé nőtte ki magát, 1937-ben a korszak másik nagy csapatát a West Bromwich Albion-t például 10-3-ra verték meg, ami máig élő klubrekord. Ugyanebben az évben dőlt meg a nézőcsúcs is, az Arsenal ellen 51,373 néző drukkolt a Victoria Ground-on. Ebben az időben egy bizonyos Stanley Matthews volt a csapat legjobb játékosa, aki már 17 évesen bemutatkozhatott az angol felnőtt válogatottban. Sir Stanley Matthews végül nem csak a Stoke, hanem az egész angol labdarúgás legkiemelkedőbb alakja lett.

A második világháború visszavetette a stoke-i futballt, bár az 1946-1947-es idényben nagy esélyük volt a bajnoki aranyra, végül elveszítették a Liverpool-lal folytatott versenyfutást. Hat évre rá a csapat kiesett az első ligából és az addigi sikeredző, Bob McGory is távozott 17 év(!) után a kispadról.

1960 és 1977 között újból egy sikerkorszak köszöntött a Stoke City életébe. Tony Waddington menedzser vezetésével megint stabil középcsapattá váltak az első osztályban, sőt, 1972-ben a ligakupa döntőjében a Chelsea-t 2-1-re legyőzve megszerezték a klub első trófeáját. Öt évvel később súlyos anyagi gondokkal küzdve megint kiestek az angol élvonalból. A "fazekasok" történetében ezt követően a legsötétebb korszak kezdődött el, sokáig a harmadosztály poklát is meg kellett járniuk.

1997-ben, 119 év után új otthonba költözött a Stoke. A harmadosztályú csapat egy sokkal modernebb, de kisebb befogadással bíró (28 ezres) stadionba, a Britannia Stadium-ba tette át székhelyét. 2001-ben végre összejött a feljutás és a már izlandi tulajdonban lévő klub a The Champinship-ben kezdhette meg a következő pontvadászatot. 2003-ban került az egyesülethez a jelenlegi sikerkovács, Tony Pulis. Két év után azonban vitába keveredett a vezetőséggel és ideiglenesen távozott a klubtól. 2006-ban megint angol tulajdonosa lett a Stoke-nak, aki visszahívta az elküldött Pulist és rájátszást érő helyre irányította a "Potters"-t. A Premier League-be való feljutás egy évvel később sikerült, az után, hogy második helyen végeztek a Championship-ben. A Stoke City a 2007-2008-as szezon óta tagja a Premier League-nek, itt egy masszív középcsapattá vált, és olykor-olykor megrángatja a nagycsapatok bajuszát. Szúk egy hónappal ezelőtt jelenkori történetük legnagyobb sikerét érték el azzal, hogy a Bolton 5-0-ás legyőzésével az FA Kupa döntőjébe jutott Tony Pulis csapata.

Néhány érdekesség a csapatról:

  • A Stoke City-nek két kabalafigurája van: Pottermus, és női változata Pottermis (mindkettő víziló). Előbbi az egyetlen olyan kabalafigura a PL-ben akinek jogosítványa van, ugyanis minden meccs előtt bőrkabátban motorozik a pálya körül.
  • A Stoke huligánjai az egyik legkomolyabb szurkolói csoportosulás Angliában. A Naughty Forty-t a BBC tévé csatorna 2003-ban az egyik legaktívabb és legszervezettebb csoportnak nevezte.
  • 2008-ban partnerszerződést kötött az amerikai Austin Actex nevű amerikai csapattal, amely 2009-ben csatlakozott az MLS-hez. Az egyezség értelmében a tehetségesebb Aztex játékosok a "fazekasokhoz" kerülhetnek.
    • Becenevüket ("The Potters" - "A Fazekasok") a városban található fazekasműhelyekről kapták.

stoke_city.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prideinbattle.blog.hu/api/trackback/id/tr735655815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása