Most akkor Mancini a mi emberünk?

2011. október 04. 12:45 - Kiddo21

Kinevezése óta vegyes a megítélése Roberto Mancininek, akire leginkább a semleges illetve ellendrukkerek sütik rá azt, hogy ő a City gyenge pontja. Sőt, nem ritka az sem, hogy a ManCity szurkolók is éles kritikával illetik. Ennek ellenére minden meccsen legalább 10 percenként skandálják a nevét a kék drukkerek. Pancser vagy tehetség?

2009 decemberében érkezett Mark Hughes helyére Roberto, aki bár letett valamit (3 olasz bajnoki cím, ebből egy a calciopoli után lett meg illetve 2 olasz kupa) az asztalra korábbi állomáshelyén az Internél, mégis sokan inkább egy igazi sztáredző érkezését várták. Első félévében nem is váltotta még meg a világot, kupa nélkül egy PL ötödik hellyel zárta a 2009-2010-es szezont a csapattal. 2010 nyarától aztán már valóban látszódott a csapaton a keze nyoma, érkezett David Silva, Yaya Touré, James Milner, Mario Balotelli, télen pedig Edin Dzeko. A mennyiség és minőség azonban nem párosult azonnal látványos játékkal. Mancini ki is jelentette: számára tökéletesen megfelel ha csak 1-0-ra győz a csapata, a lényeg a 3 pont. Tipikus "digó" mentalitás, gondolhatnánk. Ehhez kapcsolódik az is, hogy elmondása szerint a City-t úgy akarja felépíteni, hogy először az alapokat teszi le, vagyis megszervezi hátul a védelmet. Ennek meg is lett a gyümölcse idén tavasszal, ugyanis a Chelsea-vel holtversenyben a City-é lett a legjobb védelem a PL-ben.

Elől, tehát a támadóknál viszont korántsem működött minden olyan olajozottan. Az esetek többségében szürke, tanácstalan és egysíkú játék jellemezte az együttes előre játékát, ahol egyedül Tévezre koncentrálódott minden tudomány. Persze ott volt mögötte Yaya és Silva is, de ők nem tudtak hozni egy egyenletes jó teljesítményt ahhoz, hogy felpörögjön a támadójáték. Dzeko bár télen érkezett, végig formán kívül játszott, Balotelli pedig inkább dartsozott. A színtelen-szagtalan stílust tovább tetézte azzal, hogy Manciónk az esetek többségében képtelen volt érdemben belenyúlni a csapatba mérkőzés közben. Bár nem vagyok egy edzőfejedelem (hattrickben azért jó úton haladok efelé), de azt képtelen vagyok elfogadni, hogy amikor a csapat hátrányban van, akkor az a megfelelő megoldás, hogy lecseréljük a szélső védőket, holott a padon meg ott malmozik két csatár meg egy középpályás...

Az első a sok közül?Az imént említett - inkább negatív - kritikák ellenére, Mancini fityiszt mutatva az őt bírálóknak, előbb FA Kupát nyert a City-vel, majd odaért a harmadik helyre a bajnokságban is, amivel automatikusan kvalifikálta a BL csoportkörébe a kékeket. Évtizedek óta a legsikeresebb szezont tudhatja maga mögött az eastlands-i gárda. De nem csak a tavasz lett ennyire fényes, hanem az ősz is úgy néz ki. Minden idők legjobb Premier League rajtját produkálta a Manchester City, amivel holtversenyben vezeti a tabellát a junájtiddel. Jó, tudom, feketelevesnek ott van a BL szereplés, de ott még messze nincs lefutva minden, a három pontos hátrányt nem lehetetlen ledolgozni négy forduló alatt... Egy müncheni zakó és egy nápolyi döntetlen benne volt a pakliban. A továbbjutásról pedig úgyis az utolsó, Napoli elleni meccs fog dönteni.

A Tévez-ügyet is megfelelően kezeli, teljesen igaza van abban, hogy ha egy játékosa megtagadja a pályára lépést, ergo nem hajlandó segíteni a csapatán és inkább magasról tesz rájuk, akkor annak a játékosnak nincs helye nem hogy keretben, a városban sem. A másik fenegyereknek, Balotellinek habár még nem nőtt be a feje lágya (vélhetően soha nem is fog), némi változás azért érzékelhető körülette. A nyári balettmozdulata óta nincs vele gond, és eddig csak hasznára volt a csapatnak. Valószínűleg nem magától változott meg, hanem végre hatással van rá az olasz pedagógia.

Mindent összevetve Mancinit eddig az eredmények igazolják, nem is téma sehol sem a leváltása. Mubarakék teljes mértékben kiállnak mellette, őket nem zavarja, hogy Mancini munkáját itt-ott teljes inkompetencia jellemzi és ha jobban belegondolunk teljesen igazuk is van. Közel két év alatt Mancio kialakított egy olyan együttest, amely bizony elért valamit és elismerően beszélnek róla. Rövid távon felróható jó néhány panasz Mancininek, de hosszútávon eddig a sikerek beszélnek helyette. Persze lehet hangoztatni azokat az elcsépelt frázisokat, hogy összevásárolt csapatunk van, de kérem mutassatok a Barcán kívül legalább egy olyan európai élcsapatot, ahol nincsenek többségben a vásárolt játékosok a nevelt játékosokkal szemben a kezdőben.

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prideinbattle.blog.hu/api/trackback/id/tr665656112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

338932 2011.10.04. 13:48:18

Nagyon jó cikk! Am sztem egy ilyen keretbol egy Hidding sokkal tobbet hozna ki.

336740 2011.10.04. 16:07:37

"Ennek ellenére minden meccsen legalább 10 percenként skandálják a nevét a kék drukkerek." na ez sztem jóval fontosabb, mint a semleges, nem beszélve a minden rosszat kívánó ellendrukkerek véleményénél nem is igazán látok más csapatoknál PL-ben ilyet, kivéve a Poolnál Dalglisht szokták nagyon éltetni, de az teljesen más, hisz ott ő játékos volt régen, nem is akármilyen MU meccseken nem énekelnek ennyit a skót szeszkazánnak, Wengernek is egész más dolgokat énekelnek mostanában:D Mancini idei legnagyobb húzása a PL megnyerése lehet, én ezt várom tőle, megmondom őszintén a többi kupa nem érdekelne, ha a PL arany összejön + van egy olyan érzésem hogy a PL aranyhoz teljesen ativizálnia kell Balotellit, visszahozni a klinikai halál állapotából:), és ha ez sikerülhet valakinek az Mancini (más különben Balo küldi pszichiátriára Mancinit:D) hajrá City/Mancini

brumbrum 2011.10.04. 16:07:56

Hiddink ;) Valóban túlnyomórészt az európai élcsapatok vásárolt játékosokkal dolgoznak, csak van egy apró különbség, mégpedig a költekezés mértéke. Mancini gyakorlatilag megkapta, akit kért, kevesebb pénzből(bár az is rengeteg volt) Mourinho előrébb tartott nála. Mancini nem rossz edző, de azért nem egy Mou, Capello, Hiddink, SAF, stb. És Manciniről sokan elfelejtik a legnagyobb gyengéjét: európai élcsapatok ellen tétmeccsen nem túl meggyőző a mérlege, és főleg a mutatott játékkal van gond. De ez is csak vélemény, ha Mubarakék bíznak benne, akkor lesz ideje rácáfolnia minden kétkedőre, köztük rám is

pomp 2011.10.04. 16:10:12

Mancini remek szakember, igazi menedzser. A pénzek felhánytorgatása pedig nagyon demagóg duma: az összes nagy rivális sok pénzből gazdálkodik, s csak azért nem költöttek egy összegben annyit az elmúlt két évben, mint a ManCity, mert ők nem is onnan indultak... Ugyanis a korábbi években, évtizedekben már szépen vásárolgattak játékosokat, s az utánpótlásukat is milliókból alakították ki. A ManCitynek tehát egy nagy lemaradást kellett behoznia, ezért volt szükség egy tőkeinjekcióra hirtelen. Az olasznál jobb szakembert nem is találhattak volna a kispadra, az pedig, hogy hibázik egy-egy meccsen, belefér. Ferguson és Mourinho ugyanúgy követ el bakikat, amiért szídják őket a drukkerek.

274016 2011.10.04. 16:15:48

[ManCity_4ever](#544768): Sőőőt akár Hiddink is...

343351 2011.10.04. 16:15:50

"Rövid távon felróható jó néhány panasz Mancininek, de hosszútávon eddig a sikerek beszélnek helyette." Sikerek? Eddig egy FA Kupát nyert a csapattal, hú de nagy siker. Bár egy Manchester Citynek nyilván siker egy BL helyezés is. "Persze lehet hangoztatni azokat az elcsépelt frázisokat, hogy "összevásárolt" csapatunk van, de kérem mutassatok a Barcán kívül legalább egy olyan európai élcsapatot, ahol nincsenek többségben a vásárolt játékosok a nevelt játékosokkal szemben a kezdőben." Nem az a lényeg, hogy kevés a saját nevelés, mert ebben igazad van, a Barcán kívül a legtöbb nagy csapatban több a külföldi, mint a saját nevelés. Azért mondják a Cityre, hogy összevásárolt csapat, mert azt hiszik ezek a gazdag arab ***, hogyha majd idecsábítanak súlyos eurómilliókért sztárokat, klasszisokat, akkor majd hirtelen jönni fognak az eredmények, a kupák és a sikerek, és hirtelen elit csapat lesz a City. Netán azt is hiszik, hogy a presztízs megvásárolható.

342998 2011.10.04. 16:30:31

Mancini jó edző. Persze lehet, hogy egy MOU, SAF, Guardiolaval előrébb lenne a city, de kb ennyi a valóban jobb edző. Ez a 3 ráadásul nehezen vagy egyáltalán nem menne a citybe. Ki más lenne jobb? Ancelotti? Hiddink? Wenger? na persze. Akárki is jön könnyen megbukhat. Főleg, hogy a bajnoki cím nem csak azon múlik milyen a csapatod hanem h milyen az ellenfeleké is. Már pedig a United kerete erősebb, hiába drágább a city-é. És hiába ad vkiért 20-30-40

342998 2011.10.04. 16:36:27

nah előbb küldtem el mint akartam :D szóval hiába ad vkiért 20-30-40 milliót az arab tulaj, nem biztos h előrébb lesz vele a csapat. Nasri is hiába kezdett ilyen jól nincs a posztján a top3-5be a ligában... Amúgy ha egy csapat folyamatosan építkezik és saját pénzéből vesz játékosokat az nem összevásárolt. Szóval felesleges az ilyen sorok leírása.

336477 2011.10.04. 16:37:13

[Sierra2008](#545033): Jól írtad, valóban siker a kupagyőzelem, a bronzérem és a BL csoportkör a korábbi évek sikertelensége után. Köszi, hogy észrevetted! :) "azt hiszik ezek a gazdag arab ***, hogyha majd idecsábítanak súlyos eurómilliókért sztárokat, klasszisokat, akkor majd hirtelen jönni fognak az eredmények" ---> ha ez igaz lenne, akkor már legalább öt edző fordult volna meg nálunk a 3 év alatt, Manszúrék viszont abszolút korrekten állnak hozzá ebből a szempontból, mivel tudják, hogy ez nem egy csapásról a másikra megy. :)

340463 2011.10.04. 17:49:42

Mi Milánó kékfekete feléből :) azt tartjuk, hogy annyira nem jó, mint az a szint, ahová Ti készültök az olajpénzből: FA-kupa, bajnoki dobogó ment neki velünk is, Európában viszont nagyon nem. De hátha majd most nálatok sikerülni fog ;)

280520 2011.10.04. 18:25:31

[sonicscrewdriverowner](#545209): ezzel nagyon egyetértek. Kid21: A rossz, hibás, késői cserék, a rotáció hiánya, kivételezés, meg a tekintély elvesztése, azért nem semmiség. Bár nem tudom, hogy a hattrickban van-e ilyen kategória. Ami Tevez vs baló összehasonlítást illeti, sokat kell még az olasz idiótának bizonyítania a pályán, hogy az argentinnal egy lapon emlegessük. Messze a valós piaci értéke fölött vettük és biztosan nem az arabok kérésére. Mondjuk az sem igazán segít a csapaton, ha nem rúgja be a ziccerét, majd elküldi az edzőt milánóba.

336477 2011.10.04. 18:37:10

[barkacs](#545282): Teljesen osztom amit leírtál, de ennek ellenére hozza a csapat az eredményeket. De ez benne is van a posztban. Mariót meg nem a képességei miatt említettem, hanem azért, mert egyelőre többet foglalkozik a játékkal, mint a szokásos hülyeségeivel és ennek meg is van az eredménye.

339703 2011.10.04. 19:29:46

Jé! Már city drukkerek is vannak? komoly...

Mazsola5 2011.10.04. 20:32:32

Szimpatikus az ami a Citynél megy a jelen pillanatban. Jó az állomány,Jó az edző. A bajnoki rajt mondhatni tökéletes,csak az a fránya BL ne lenne... :S De bízom benne,hogy összekapja magát a CSAPAT és odaér a továbbjutást jelentő 2. helyre. Szóval csak így tovább,még több ilyen remek bejegyzést!

297074 2011.10.04. 20:37:02

[Gripen](#545389): Mint ahogy mindig is voltak. Valóban nagyon komoly, ügyes vagy. :) Mancini a tökéletes ember nekünk jelenleg amúgy, pont. Annak meg hihetetlenül örülök, hogy a kinti, local szurkolók annyira szeretik, mennyivel könnyebb így mindenkinek. Pedig egy Barryt, Milnert két szar meccs után képesek elküldeni a faszba, Mancini supportingban tavaly állt be egy kis törés, mikor szoptunk a Liverpooltól is simán (szerintem az simán belefért, már akkor is ezt mondtam) beáldozva az FA Kupát pl, de végül is megérte, azóta meg egyre jobbak vagyunk, ez tény. Már csak azért sem cserélném el, mert egyszerűen nincs kire. Szívesen látnám még sokáig, hacsak nem lesznek egyértelmű hátrányai az ittlétének (mint anno Hughes idejében, ott érzésem szerint kicsit későn is jött a kirúgás, utólag persze könnyű okoskodni. Azt meg egyszerűen imádtam, hogyan kezelte most a Džeko és Tévez helyzetet, nem tett volna így bárki (lásd Hughes idióta nyilatkozata vagy a Warnock-Taarabt ügy :D), és Baloval se kivételezik szerintem. Amikor a pályán csinál baromságokat, azokért keményen megfizet. Amit a pályán kívül csinált néha, úgy vettem észre, azok annyira nem zavarják. Helyes is ez így, amíg a focihoz való hozzáállása ok. Jelenleg nagyon is az.

296258 2011.10.04. 21:17:18

A manchesteriek szeretik, és szeretni is fogják. Ez nem is baj, a legtöbb szurkoló életében Ő a legsikeresebb City edző. A kritikusainak a legnagyobb baja az (ami nekem is), hogy megcáfolta a csapatot nem lehet cserélni, csak edzőt frázist. Dehogynem, gondolta Bobby Manc, és gyakorlatilag cirka 200 millió fontból a saját képére formálta a csapatot, teljesen unszimpatikussá téve a Cityt, arról nem is beszélve, hogy még így sem tetszik Neki a keret nagysága, és minősége... Aztán a sokat emlegetett cseréi, és a tavalyi védekező stílus, és, hogy bevallottan kedvenc eredménye az 1:0.. Ezen felül látszik az (a jó) irány, nagyon remélem el is éri!

342998 2011.10.04. 21:45:25

[DefinitelyMaybe](#545504): mindig is voltak? :D a mindiget mióta használják a 2-3 évvel ezelőttiig 1se volt helyett?

297074 2011.10.04. 21:53:21

[Moroe](#545612): azért voltak anno a Maine Roadon harmincezren még egy keddi éjszakán is a harmadosztályban az ezredforduló környékén. Érdekesen fogalmazol amúgy, remélem, a kérdésre válaszoltam.

339432 2011.10.04. 21:55:53

[Moroe](#545612): Te miről beszélsz? :) Valótlan dolgokat szerintem ne állíts :)

297074 2011.10.04. 21:59:24

[mgyuri](#545573): inkább nevezd akkor már antipatikusnak, csak az archaizmusok miatt :D egyébként meg ezt nem értem, Te inkább nézted volna el még egy-két évig Santa Cruzt Jô ékpárjaként? Hát, köszönöm szépen, én inkább örülök neki, hogy élt a lehetőséggel, ha már végtelen della van a kezünkben, és "kicsit" javított a helyzeten. De nézzük sorjában: ott a védelem, gyakorlatilag mindenki még Hughes alatt, vagy előtt érkezett, leszámítva a két balbekket. A kapuban lecserélte Givent egy jobb kapusra, aki ráadásul volt már azelőtt az elsőszámú kapusunk, vagyis senki új. De Jong úgyszintén Kompany mellett Hughes embertelen nagy húzása volt. Innentől kezdve valóban jönnek az ő igazolásai, de az akkori kedvenc Ireland már Hughes mellett kezdett bénázni, Elanot konkrétan Hughes baszta el, természetes, hogy ez nem maradhatott így, ha szerinted egy antipatikus (:D) csapatot formált, ám legyen, én tavaly ömlengtem a Silva-Tévez duótól, idén ugyanez még durvább kiadásban. Abban meg remélem, egyetértünk, hogy Tévezt igenis pótolni kellett. Én pont azt olvasom vissza pár fórumon, hogy milyen szar dolog most utálni a Cityt, mert ugye az a trend, holott a játékosaik jobbára tök szimpik (pár kivétel akad, ez csak természetes), így még utálkozni sem egyszerű.

339432 2011.10.04. 22:04:18

Nekem a Hughes-City is szimpi volt, pontosabban a játékosok, csak hát eredmények nem voltak. Hughest magát egyébként nem bírtam, nem tudom miért.

297074 2011.10.04. 22:07:08

Moroe, nézd meg ezt, még csak elfogultsággal sem lehet vádolni az oldalt: http://www.royals.org/table99.html ami még érdekes, hogy gyakorlatilag az összes csapat hazai rekordserege a szezonban akkor volt, mikor a City ellen játszottak, köszönhetően az away fanoknak :)

297074 2011.10.04. 22:09:12

[boldfalcon](#545654): Én a végén (értsd, az utolsó 3-4 hónapjában :D) már nagyon kivoltam vele, 0 védelmünk volt, idegenben pályára sem kellett lépni, biztos volt a pontvesztés (atyaég, mekkorát változott ez mára, hogy domináltunk most is...ez a meccs két éve akkora 1-1 lett volna, mint a huzat), és azóta meg a nyilatkozataival, viselkedésével csak méginkább bizonyítja, Manchester melyik felét is képviseli az idiótája. :D Pedig az elején én is örültem neki, tetszett a Blackburnben. Az igazolásai úgy kb. fele-fele arányban jöttek de, de ilyen Santa Cruzokat nehezen felejt és bocsát meg az ember.

339432 2011.10.04. 22:19:47

Játékosok közül Richard Dunne-t utáltam, az az ember bármelyik pillanatban simán begyűjtött egy piros lapot :) Volt még néhány falábú, azokról kár beszélni is:) Szerencsére mára már eltűntek :D

297074 2011.10.04. 23:01:37

[boldfalcon](#545677): Pont Dunney-t? :O Azért nem semmi szolgálatot tett a klubnak azalatt a 7 (8? valahogy így) év alatt. Arról nem beszélve, hogy a legtöbb évében igencsak konzisztensen teljesített, a végére kezdett kicsit ingadozni a forma, na meg igen, a piros mellett ami méginkább bennevolt a játékában, az az öngól. Az mindenesetre egyértelmű, hogy ahova most törekszik a klub, oda már nem elég egy Dunne, hiába volt a szíve a helyén. :) De én egy rossz szót nem bírok rá mondani úgysem. A távozása pedig még éppen időben lezajlott.

339432 2011.10.04. 23:43:45

[DefinitelyMaybe](#545727): Tudom, hogy nagy szolgálatot tett, de mindig sikerült valamivel felhúzzon, volt az 9 év (majdnem). Ha visszaemlékszem egy-egy játékosra, akkor mindig az marad meg bennem, amit legutóbb csinált. Ha jobban belegondolok, tényleg jó, hogy nálunk volt, lehet kissé durva szó az, hogy utáltam, de nem kedveltem. Nem érdemtelenül volt csk. A nem túl távoli múltból ők voltak a kedvenceim: Goater, Danny Mills, Bellamy, Elano illetve ma Adam Johnson

338932 2011.10.05. 12:25:03

[poolpicur](#545032): Kabbe divat... :/

296258 2011.10.05. 15:24:32

[DefinitelyMaybe](#545643): azért túlzásokba ne essünk! mikor volt Jó-RSC kezdőcsapat tagja? ott volt a Bellesrs-Ade-Carlitos hármas elől a maga 47 gól/22 gólpasszával. az unszimpátia meg nem a játékosokkal, hanem magával a klubbal kapcsolatban alakult ki, és persze nem bennem, hanem a külső szemlélőkben a féktelen költekezés miatt, és közben meg sírdogál, nyilvánosan, hogy nincs elég játékosa. és azt továbbra is tartom, hogy piszok nagy mázlista! ha tavaly elég lett volna egy-két meccsnek máshogy alakulnia, és ma fixen nem ő a City edzője!

lovász 2011.10.05. 15:42:11

[DefinitelyMaybe](#545643): ha a fél csapatot nem Mancini igazolta, akkor hová folyt el az a 230 millió euró?

297074 2011.10.05. 18:36:21

[lovász](#546894): Most írjam le, vagy kikeresed? :D
süti beállítások módosítása