Superman kriptonitja

2018. október 17. 14:30 - mgyuri

Superman és a kriptonit, Pep és Klopp, Pep és a Liverpool, Manchester City és az Anfield.

Tűz és a víz, a jó és a rossz, a jing és a jang, a fény és az árnyék, a jedi és a sith, a scouser és a mancunian.

Közel és mégis távol. Az érem két oldala.

Manchester és Liverpool.

A 2017/2018-as szezonban három fájdalmunk volt. Két kisebb és egy nagyobb. Egy picurka, egy nagyobb és egy kurvanagy. Egy kis döccenés, egy csúnya buktató, és egy megmászhatatlan hegyvonulat.

Az apróbb kellemetlenség a Wigan elleni kupakiesés. A nagyobb, heveny viszketést kiváltó eset az, hogy nem sikerült a Manchester United ellen otthon behúzni a bajnoki címet, a legnagyobb paránk meg (évek óta permanensen) a Liverpool (és az Anfield).

Alig több mint egy éve otthon simán ki lett vasalva pudli, magabiztos, remek győzelem az emberhátrányban focizó 'pool ellen. A City rakétája pályára állt, minden szép és jó volt..

2018 januárjáig, amikor is mint valami stuttgarti Ludas Matyi szép sorban, háromszor törölte bele a lábát a City-be a jó Jürgen, csak úgy viszonzásképp.

Január közepén a bajnokságban szakították meg a csapat veretlenségét, majd áprilisban a rossz sors ismét az Anfiledre hívta a gárdát.

futo_klopp.jpg

Klopp és a Liverpool képes arra, hogy a Manchester City szar csapatnak hasson mellettük.

A paraszt scouserek minősíthetetlen viselkedése a csapatbusz megérkezésekor nem lehetett az oka, hogy az első félidőben felmossák a padlót oda meg vissza a City játékosaival, De Bruyne (egy picit nagyképűen még azt is nyilatkozta, jó volt ezt a fajta hajcihőt megélni a csapatbuszon).

Rejtély, mi miatt a katasztrofálisak az anfieldi utak hosszú évek óta. Mostanság persze, a Klopp féle gegenpressing oktatófilmje pörgött, de Kloppo nem 2004-ben került a pirosak kispadjára.

A bl meccs első felvonásán a recept ez volt: tíz perc puhítás, húsz perc mészárlás. Aztán hiába kaparta össze magát a City (és fáradt el az örült tempójától a 'pool), még a szépítés sem jött össze.

Laporte a bal szélen játszott a védelemben, Fernandinho mellé visszatolt De Bruyne halványabb a szokottnál, az egész meccsen indiszponált Jesus elől (Agüero sérült volt), a rengeteg boo-tól remegő lábú Sterling, a hibázó Walker. Ez így együtt már sok, nem bírta el a csapat.

Hiába volt közel kétszer annyit a labda a City-nél, itt a szépítés sem jött össze, nemhogy a jó végjáték, mint a bajnokin. Ha itt lett volna 4:3, akkor valami sansza lett volna a továbbjutásnak.

2306988-48038530-2560-1440.jpg

De nem. A visszavágón Pep egy furcsa, 3-1-3-3-at dobott fel a pályára. Hirtelen úgy tűnt, működhet, mivel a harmadik percben már megvolt a vezetés, Bernardo (B. Silva nagy meccse volt ez, De Bruyne és ő pazar volt végig) labdaszerzése után egy gyors, pontos kontra, Jesus érkezik, meg is van a vezetés.

Aztán csak a milliónyi ha... Ha, Liverpoolban összejön egy gól, ha Milner kezezését befújják, ha Bernardo kapufája bemegy, ha Sané szabályosnak ítélt gólt szerez. Akkor talán lett volna valami, így nem lett csoda.

A Liverpoolnak jó volt ez így, két védelmi szerencsétlenkedés és már ölükben is a győzelem. A City elfáradt, a 'pool aratott.

Dióhéjban ennyi a tavaszi dicstelen hadjárat.

A legutóbbi fordulóban újra az Anfieldre volt hivatalos a csapat.

A 'pool egy kisebb gödörben tapicskol, Chelsea ellen kiesés a ligakupából, majd a bajnokságban is belefutottak a Dinamóba, Londonban lett 1:1 a meccsük. Aztán Nápolyban egy zakó a bl-ben.

liverpool_fc_v_manchester_city_premier_league_1.jpg

Pedig a tavalyi csoda-'pool még erősödött is, nem is kicsit. De most dadog a gépezet. Ennyit számítana, hogy Željko Buvac furcsamód lelépett Klopp mellől? Csak remélhetjük ez nem egy átmeneti üzemzavar, hanem egy mélyebb probléma kezdete.

Most nem volt dühödt fogadtatás, érdekes, meg az is hogy az Anfielden idén még nem volt teltház... Most kétezer, a Soton ellen háromezer jegyet nem tudtak értékesíteni. Ez aztán baromi furcsa.

A meccs kezdetén világhíres KOP elóbégatja a YNWA-t, amire elélvez a világ 174 tévériportere, oszt' jónapot. Where's your famous atmosphere? 'kérdezték' többször a City szurkerek, joggal.

Ennyit az Emptyhadról.

0:0 a rangadón.

Nem elég a világ legfaszább csapatának látszani, annak is kell lenni. Pep megnyerheti 147 ponttal is a bajnokságot, a 'pool-t és a bl-t dörgölik az orra alá.

Ilyen közel 15 éve nem volt a sikerhez a csapat.

Három olyan eset volt amikor ha büntetőt fúj a bíró, nagy morgolódni valója nem lehetett volna senkinek. Egyet fújt be, ha az bemegy, nyer a csapat. Végre.

Persze nem ment be. Mahrez elrontotta. Van ilyen. Nem kell leszedni róla keresztvizet (mondjuk egy muszlimról aztán pláne nehéz lenne). Nincs olyan, hogy mi lett volna ha Jesus lövi. Mahrez lőtte. Nem lett gól.

liverpool_fc_v_manchester_city_premier_league_2.jpg

Hiányozni fog az a plusz két pont? Igen! Tuti. De ez így alakult, túl kell lépni. Mostanság az egy pontot is meg kell becsülni itt.

Le kell szögezni: Rijad jó volt a meccsen, pontosabban nem volt rossz, szóval messze a jobb City játékosok közé tartozott a meccsen. Kaput csak ő lövése talált. Baromság lenne szétekézni.

Klopp is érezte, nehéz hét van mögötte, nehéz meccs van előtte, húzott pár meglepőt. A Chelsea elleni ligakupa meccsen visszatért Lovren a vb-n szerzett sérülése után, jó volt. Nápolyban a padon ült, most visszakerült a védelem közepére. A csapata (talán) legjobbja volt. Így Joe Gomez került ki (vissza) a jobb szélre (először idén). A csodálatos Trent Alexander-Arnold-nak nem jutott hely a csapatban.

Ennek fő oka az lehetett, hogy a Chelsea elleni bajnokin fel-fel kóricáló Trent mögött szép üres terület maradt a jobb szárnyukon.

Ez jó döntés volt, ahogy írtam Lovren nagyon rendben volt, Gomez is a régi-új helyén.

Ami nekik fájó (nekünk annyira nem), hogy a fáradhatatlan Milnert a 29. percben le kellett hozni sérülés miatt, a helyére érkező Keita (szerencsére) nem volt valami csillogó, hogy finom legyek. Jimmy elképesztő, már a negyedik idény mióta kukáztuk, de ő csak a jó és és a kiváló között mozog a teljesítményskálán. 

liverpool_fc_v_manchester_city_premier_league_3.jpg

Pep is tanult a tavaszból, ő is a hátsó alakzaton hegesztett. A sérüléséből (és a büntijéből) visszatérő Mendy lett újra a bal védő. Walker a jobb oldalon, középen Stones és Laporte.

Volt dolguk dögivel, a 'pool támadói már a tizenhatos előtt megpróbáltak labdát szerezni. A védők megoldották. 

Amikor támadásban volt a csapat, akkor volt érdekesebb a szitu. John és Aymeric lefedte a tizenhatos előtti területet, ez tiszta sor, de ekkor Walker hátrébb helyezkedett, mint szokott, kvázi három védős rendszerre állt át a csapat, míg Mendy fel tudott rohanni a balszélen.

Fernandinho a helyén robotolt, ami újdonság volt, hogy támadáskor Bernardo Silva visszalépett mellé. Így három védő hátul, előttük ketten segítik a labdakihozatalt. A biztonság mindenek előtt ez volt a jelszó. Peptől kicsit szokatlan, túlbiztosított lépés, de az előző szezont látva: érthető.

2018-10-07-manchester-city-passing-plot_liverpool.jpeg

A 11tegen11 ábráján jól látszik, hogy is nézett ki a csapat 

Nem kikapni, ez volt az elsődleges szempont (de furcsa ezt látni a City-től, mi?!). Persze, hogy meglehetett volna a három pont, így maradt egy kis szar íz a szájban..

A Liverpool gépezetét ez megakasztotta. Hiába az első félidő (szokásos) viharos kezdése fennakadtak a hálóban is piros madárkák.

Furcsa volt látni, hogy igazi nagy gólszerzési lehetősége (akcióból) egyik csapatnak sem volt.

Ami nagyon zavart, hogy rögzített szituk után (főleg szögletek után) semmilyen veszélyt nem tudtak kialakítani a srácok Alisson kapuja előtt.

A két szélre Sterling (jobbra) és Mahrez (balra) került. A tükör-szélsők közül az egyik mindig befelé húzott, de sem ők, sem az irányító David Silva, sem pedig az ék, Agüero nem tudott támadást építeni, helyzeteket kidolgozni.

Ami öröm, Raheem már nem vette igazán magára a lelátóról felé hömpölygő fostengert. 

Csereként a 66. percben Agüero helyett jött Jesus, a 76. percben Sané pedig Sterling helyére. Leroy összehozta a büntetőt, de amúgy 

Rengeteget hibáztak a játékosok mindkét oldalon, de azért unalmasnak nem mondanám a rangadót.

A félig üres/tele pohár dilemmája. Pont a mumus otthonában. De meg lehetett volna nyerni a meccset. Nem kell rágódni, megyünk tovább.

Eddig egy nímand bíró (Wolves) és egy kihagyott tizenegyes miatt nem 100%-os a csapat. De Bruyne pedig teljes erővel készül már a visszatérésre.

A meccs jegyzőkönyve és az összefoglaló:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prideinbattle.blog.hu/api/trackback/id/tr5214306425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása