"The original Special One" - 1. rész

2012. január 13. 12:00 - Kiddo21

retrócity portré manchester city malcolm allisonKorábbi játékosa, Rodney Marsh jellemezte így azt a Malcolm Allisont, aki a 60-as évek végén, 70-es évek elején Joe Mercerrel karöltve a csúcsra járatták Manchester City-t. Ha jobban megismerjük az ő történetét, akkor bizony nem áll messze az a megállapítás, hogy a korszak José Mourinho-ját tisztelhetjük benne. Nemcsak a "kékekre", hanem az egész brit labdarúgásra nagy hatással volt az ő személye kollégájával, Brian Clough-fal egyetemben. Forradalmi edzésmódszereket vezetett be, amelyek teljesen új alapokra helyezték az akkori angol labdarúgást. A hivatása mellett ugyanakkor a szó szoros értelmében az "egyszer élünk, de akkor nagyon" szlogennek élt, igazi playboyként szolgáltatott minden héten szaftos olvasnivalót a bulvármédiának. Nőügyeiről (volt, hogy egyszerre négy barátnőt is tartott) és a pezsgőhöz való rajongásáról ugyanúgy messze földön híres volt, mint éles, már-már botrányos, az ellenfeleket kritizáló megjegyzéseiről. Következzen hát az az edző, aki megelőzte a korát, "The Original Special One", azaz Malcolm Allison.

 

 

A játékos

Allison 1927. szeptember 5-én, Londontól nem messze, Dartford városában született. Már egészen fiatalon rajongott a labdarúgásért, bizonyítja mindezt, hogy egy felvételi vizsgán direkt megbukott annak érdekében, hogy ne kelljen abba az iskolába járnia, ahol a foci helyett csak rögbizni tudott volna. Első klubja játékosként a Charlton Athletic volt, ahol nem termett sok babér számára, hét év alatt mindössze kétszer tudott pályára lépni az "Addicks" színeiben. A charlton-i évek alatt egyébként sorkatonai szolgálatra (a háború után vagyunk nem sokkal) volt kénytelen jelentkezni, amelyet Bécsben töltött el. Itt találkozott az akkori Admira Wacker modern edzésmódszereivel (minden csapatrésszel más-más edző dolgozott, szemben az angollal), amelyek azonnal lenyűgözték. Erre így emlékezett vissza "Big Mal": "Amikor visszatértem Charltonba Ausztriából, emlékszem, az egyik reggel néztem ahogy a srácok edzenek és azt gondoltam magamban, hogy ez valami borzalmas. Odamentem hát az edzőhöz, Jimmy Trotterhez és a következőket mondtam az arcába: 'Amit mi itt csinálunk, az egy nagy rakás szar!'. Másnap reggel az elnöknél volt jelenése.

Jimmy Seed (az elnök): "Malcolm, te tegnap inzultáltad Mr. Trottert."

Allison: "Nem, dehogyis, csak tájékoztattam, hogy szar az edzése."

Seed: "Ilyet nem mondhatsz Mr. Trotternek, ezért hamarosan eladlak a West Hamnek"

Allison: "Kezet foghatok Önnel, Mr. Seed? Csak megszeretném köszönni, hogy kiselőadást tartott a kommunikáció művészetéből, mivel most sikerült harmadjára beszélnie velem a hét év alatt."

A nyers és őszinte beszólása miatt tehát mennie kellett Allisonnak, 7 ezerretrócity portré manchester city malcolm allison fontért vette meg a West Ham United. A londoni csapatban viszont már nemcsak játékosként (középhátvéd volt a posztja) volt jelen, hanem itt bontogatta legelőször "edzői szárnyait" is. Játékosedzőként sűrűn vezényelt edzéseket a menedzser, Ted Fenton helyett, aki még rendületlenül bízott, a régi, hagyományos angol edzésmódszerekben. Amikor viszont Allison irányította a tréningeket, teljesen új feladatok és gyakorlatok kerültek elő. A monoton futások és a nagypályás 11-11 elleni játék helyett a technikára helyezte a főhangsúlyt. Edzései alatt tilos volt a védőknek az angol stílust - a  "rúgd előre és fuss"-t - erőltetni, helyette az 1-2 érintős labdakihozatalokat gyakoroltatta. Ez olyannyira bevált, hogy a meccseken is sikerült átállni erre a taktikára. "Kedveltem őt, mert mindig a legjobbat hozta ki az emberből, és rengeteget segített nekem játékosként. Remek védő volt, mindig játszani és győzni akart. A legtöbb csapat abban az időben folyton a felíveléseket erőltette, de mi, Allisonnal a hátvédsorban mindig arra törekedtünk, hogy lapos passzokkal hozzuk ki a labdát. Vele megtanultuk járatni a labdát a sok felesleges ívelés helyett." - emlékezik vissza Malcolm Musgrove, Allison akkori csapattársa.

A West Ham az 50-es évek végére az egyik legstílusosabban játszó angol csapat lett, soraiban pedig akkor bukkant fel egy bizonyos Bobby Moore, aki vakon követte Allisont minden edzésen. Moore számtalanszor kijelentette az évek során, hogy  "Mr. Allison" (így merte csak szólítani) nélkül nem biztos, hogy befutotta volna ugyanazt a karriert. 

retrócity portré manchester city malcolm allison

Játékos-pályafutását ideje korán be kellett fejeznie, mivel 1957-ben egy Sheffield United elleni bajnoki előtt tuberkulózist kapott (így debütálhatott a már említett Moore a csapatban) és a tüdejének egy részét el kellett távolítani. A betegség után két évig nem foglalkozott a focival, a civil életben autókereskedőként és szerencsejátékosként próbált megélni, de kipróbálta magát az éjszakai életben is. Rövid ideig üzemeltetett egy nightclubbot, ahol a pletykák szerint olyan alakok is megfordultak és élvezték Allison társaságát, mint a minden idők legnagyobb brit vonatrablásában résztvevő Buster Edwards vagy a londoni alvilág fenegyerekei, a legendás ( a moziban Tom Hardy által megformált) Kray-ikrek.

Az edző

"Big Mal" edzői filozófiájára nagy hatással volt a magyar Aranycsapat játéka. A londoni 6-3-at élőben, a Wembley lelátójáról tekintette meg és visszaemlékezéseiben áradozik az általa csak "fat guy"-ként emlegetett Puskásról. "Ami teljesen lenyűgözött, az a magyarok sok mozgásos, helycserés támadósora. Herbert Chapman W-M-formációját már 25 éve majmolta a futballvilág, így a magyarok ezzel a totálisan új taktikával és a hátravont centerükkel (Hidegkutival), egyszerűen átrobogtak rajtunk." A legendás mérkőzés után, sokakhoz hasonlóan Allison is arra a következtetésre jutott, hogy az angol labdarúgásnak megújulásra, új impulzusokra van szüksége. Évtizedekkel később, 1992-ben egy BBC-nek adott interjújában külön kitért a két zsenire, Kocsisra és Puskásra.

Edzőként a Bath City csapatában tért vissza 1963-ban, bár előtte időszakosan vállalt feladatokat a cambridge-i egyetem (az Oxford elleni rangadóra például ő készítette fel az egyetemista srácokat) csapatánál és egy ligán kívüli csapatnál is. A Bath, teljesen amatőr csapat lévén, a játékosai nem a fociból, hanem a civil szakmájukból éltek meg. Ennek ellenére Allison első intézkedése az volt, hogy megduplázta az edzések számát és minden játékos számára kötelezően előírta, hogy heti minimum négy edzésen részt kell venni. Vezetésével a Bath City az FA Kupában egészen a harmadik körig jutott, ahol csak az élvonalbeli Bolton tudta megállítani őket az újrajátszott meccsen. A sikerére több nagyobb klub is felfigyelt, de konkrét ajánlatot csak a Plymouth Argyle tett neki, amit természetesen el is fogadott 1964-ben. Egy szezonon keresztül dolgozott a "Pilgrims"-nél, amelyet a ligakupa elődöntőjébe vezetett. Allisontól azonban egy év után elköszöntek, többek között azért, mert ekkor már vígan hódolt playboy életmódjának, illetve többször is összetűzésbe került a klub vezetőivel, mivel beleszóltak a csapat összeállításba.

retrócity portré manchester city malcolm allison

Nem maradt sokáig munka nélkül, alig azután, hogy lelépett Plymouth-ból, befutott egy ki nem hagyható ajánlat Manchesterből. A másodosztályban szereplő City élére akkor nevezték ki az Arsenal és az angol válogatott egykori csapatkapitányát, Joe Mercert menedzsernek. Mercer mindenképpen egy ambiciózus és fiatal edzőkollégát keresett maga mellé, erre a feladatra pedig tökéletesen megfelelt Malcolm Allison. 1965-ben elfogadta a City ajánlatát, amivel összeállt a korszak legnagyobb edzőpárosa a szigetországban. Allison számtalan ötlettel és edzéstervvel érkezett új állomáshelyére, ahol ígéretet kapott arra, hogy előző munkahelyével szemben, itt nem szólnak bele a munkájába és bátran alkalmazhat újításokat az edzéseken. "A Manchester City mindig is az én csapatom volt. Kölyökként a rádióban hallgattam amint az egyik kupadöntőben a Mercer vezette Everton 3-0-ra veri a City-t. Mivel mindig az esélytelenebbel szimpatizáltam, innentől kezdve tudtam, hogy a City lesz a kedvenc csapatom."

Közös munkájuk legelején rögtön nehézségekbe ütköztek. A Manchester City akkori gólvágójának, Derek Kevan-nek nem tetszett az új szakmai stáb, és számtalanszor keresztbe tett Allisonnak az edzéseken. A duónak nem maradt más választása, alig egy hónappal hivatalba lépésük után, eladták a csapat legjobb játékosát és egyben házi gólkirályát a Crystal Palace-nak. A "polgárok" drukkereit ez a lépés igencsak megosztotta, sőt növelte a bizonytalanságot, hogy a nyári edzőmeccseken nagyon nem ment City-nek. Sürgősen új játékosok után kellett nézni, leginkább támadóra volt szükség, hiszen Kevan személyében egy kétszeres házi gólkirály távozott a csapattól. Elsőként az akkor legjobb formában lévő skót csatárt, Ralph Brandet csábították el a skót Rangers-től, illetve jött egy ígéretes fiatal Swindonból, aki Mike Summerbee névre hallgatott. Brand az impozáns statisztikák ellenére nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és két év után távozott, míg a fiatal "Buzzer" a csapat klasszisa lett.

retrócity portré manchester city malcolm allison

Allisont a fentebb is említett problémáknál egy dolog még jobban feszélyezte, sőt egyenesen dühítette. Ez nem volt más, mint a város másik csapatának, a Unitednek a dominanciája. "A Unitedet nagyon hamar megutáltam a Manchesterbe való költözés után. Egyszerűen gyűlöltem azt a nagyképű, arrogáns stílust amit nemcsak a drukkerei, hanem a játékosai is képviseltek." Allison ellenszenvét csak táplálta az, hogy egyszer fiát egy idősebb United szurkoló az utcán kiadós veréssel fenyegette meg, pusztán azért, mert az apja a City-nél edzősködött. A hab a tortán talán az volt, mikor Matt Busby, a United '65-ös bajnokcsapatának menedzsere és egyben klub legendás alakja a következőket találta mondani fellengzős hangon egy vacsora során: "Úgy gondolom, hogy Manchesterben helye lenne két élvonalbeli klubnak." "Big Mal" röviden így reagált Busby szavaira: "Igen, baby, hamarosan megkapod a két csapatot."

De Sir Matt Busby fiának is megfogalmazott egy rövid, de velős megjegyzést: "Azt, amit a faterod 20 év alatt felépített, én 3 év alatt túlszárnyalom."

 

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prideinbattle.blog.hu/api/trackback/id/tr625656267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

297074 2012.01.13. 16:48:03

remek cikk, de egy off :D Platt interjúját kéretik meghallgatni, beszél a Johnson és Kompany tackle-ről, örülök, hogy nem csináltunk magunkból hülyét - szerinte is pont annyira volt rendben Glen becsúszása, mint Kompanyé (vagyis teljesen)

338742 2012.01.14. 11:02:21

De még a United a nagyképű mikor ő meg ilyet lenyilatkozik hogy amit Matt Busby felépített 20 év alatt azt ő lenyomja 3 év alatt........Jó nagy önólt lőtt a nagy menedzser bár Respect neki mert akkor még tényleg ért is valamit a City és ezt nem úgy érte el akkortájt hogy zsákszámra vette a nagy neveket......Régi city-r még sokan tisztelték ma meg sokan gyűlölik a kis olajosokat.

336477 2012.01.14. 11:07:00

volt ennél sokkal keményebb megnyilvánulása is, de az majd a legközelebbi posztban lesz...

Dávid 2012.01.14. 11:28:32

"Egyszerűen gyűlöltem azt a nagyképű, arrogáns stílust amit nem csak a drukkerei, hanem a játékosai is képviseltek." A mostani citynél is megy a rongyrázás.A nagyképű nyilatkozatok."Mi játsszuk a legszebb focit." stb stb.

340935 2012.01.14. 11:32:38

Mancini legalább korrekten nyilatkozik sokszor, ha mást nem is, ezt becsülöm a City-ben.

342237 2012.01.14. 11:50:15

"(...)mivel 1957-ben egy Sheffield United elleni bajnoki alkalmával tuberkulózist kapott (...)" Hogyan lehet egy meccs alkalmával tbc-ét kapni? Becsúszott neki a baktérium?

338937 2012.01.14. 12:03:35

..és az éve alatt mit sem változtak a mu játékosai,és szurkolói.:O

Motley 2012.01.14. 12:07:45

ha nincs az 58-as repülőgépszerencsétlenség,most 22-szeres bsjnokok vagyunk.

337079 2012.01.14. 12:14:10

[ManUtdpower88](#666051): Mancini egy úriember, ez nem vitás. Korrektül nyilatkozik általában, még azt is megkockáztatom, hogy korrektebbül, mint SAF. A poszthoz meg: én úgy gondolom, hogy Busby munkásságát 3 év alatt lenyomni egy tébolyultnak jut eszébe. De az írás alapján az tényleg egy faja korszak volt a City életében. Manapság ilyenek már nincsenek. Vagy jön a nagy lóvé, és vele a csoda (City idén), vagy jön a nagy lóvé, de vele a csoda nem (City tavaly, Madrid sokszor), vagy nem jön a nagy lóvé, és a csoda se (példa millió). Olyan, hogy a nagy lóvé nem jön, csoda meg igen, max néhány hétig tarthat ki. [RVicente](#666077): ezek szerint rengeteg MU-szurkolót ismersz, és szinte minden játékost, ugye?

337079 2012.01.14. 12:15:30

[Motley](#666081): igen, lett volna egy hosszabb aranykorunk akkor is. :-(

297074 2012.01.14. 12:24:54

[Motley](#666081): Ha pedig nincs (kétszer is, tudtommal) a tőkeinjekció egy sötét korszakotokban, akkor az egész klubotok feledésbe merül. :) Ilyen ez, egyszer lent, egyszer fent.

297074 2012.01.14. 18:18:44

Nofene, miután beszólt nekünk VdV és 'Arry is, hogy mekkora nyomás van rajtunk, nem tudták megverni a Mighty Wolwest otthon? :) MUHAHA

338310 2012.01.15. 09:30:50

tíz év múlva pont akkora csapat lesz a city, mint volt 10 évvel ezelőtt. valszeg ezalatt összejön egy vagy két trófea, aztán lehet majd beszélni az aranykorról. Bocs, de a chelsea sem váltotta meg a világot, a city sem fogja.

296258 2012.01.15. 17:30:43

[hüjeúr](#667491): igen, és? hogyan jön ez a poszthoz? amúgy meg a jövőheti lottószámokat nem akarod leírni, ha már így benne vagy a jövőlátásban?

Tibike 2012.01.16. 09:01:56

@mgyuri: Bocs de (utálom a trágya Mu-t -szurkolóit/csapatot/játékosait de) igaza van....Ha másra nem, erre jó volt a CFC futball hazárdírózása (a példa mutatáshoz)... Persze valamivel jobb a Citeh helyzete mer azért a hazárd megkezdése előtt (is) sokkal nagyobb presztízse volt mint 2003-ban a Lokomotív-nak (mostmár Balázs miatt ne Dinamózzunk :) ). Így nyílván anyira nem életidegen nekik a "siker szaga" mint a Lokinak.

344316 2012.01.17. 15:45:15

így utólag látva, tényleg túlszárnyalta Busby eredményeit :D:D:D Amúgy nem akarom őt bántani, főleg mert életemben nem hallottam még a nevét se, de így utána olvasva balotelli-s beütése van neki. de csak a wiki-t megnézve azért ez se semmi volt tőle: "We'll terrify the cowards of Europe" - Allison following Manchester City's European Cup qualification in 1968. They were knocked out in the first round by Fenerbahce. :D

336477 2012.01.17. 18:48:30

[TarseneHenger](#670167): Hát igen, egy évet tévedett Allison. A balós hasonlat viszont bullshit a javából tőled. Kicsit mélyebben olvass utána az öregnek, vagy várj péntekig, mert akkor posztolom a második részt. :)

338310 2012.01.17. 19:57:07

?[mgyuri](#668128): a cigánynak leég a háza, és kérdezi a szomszéd: te gazsi mekkora a károd? Olyan húsz centi, de hogy jön ez ide? Kielégítő a válasz?

344316 2012.01.17. 20:08:35

[Kid21](#670357): azért az uefa kupa nem európa leigázása :) Azt a "testvércsapat" csinálta 68ban. Igazad van nem balotelli-s, annál tuti több esze volt. Akkor azt mondom inkább, hogy Ibrához hasonlítható, csak fele annyit se ért el. :D

296258 2012.01.17. 20:32:43

[hüjeúr](#670403) ok, sejtettem, de megerősítettél, tényleg segghülye vagy.

336477 2012.01.17. 20:34:13

[TarseneHenger](#670409): Pff... Legalább olvasni tudnál apukám: KEK-et nyert, nem UEFA-t. Kicsit gyúrjál rá az angolodra, ok? :)

338310 2012.01.17. 20:37:21

[mgyuri](#670436): ekkora bókot :-)

344316 2012.01.18. 09:55:27

Kek...az még rosszabb. de legalább igaza lett... :D