Te megtartanád őket? Tévez és Džeko

2013. március 02. 03:12 - mgyuri

Carlos und EdinTxikiék első teljes nyara következik majd az aktív futballszezon végén, és mint olyan, komolyabb strukturális változások kerülhetnek majd kilátásba. Egyrészt betippelhető a bérek jelentős csökkentése, főleg ami a perememberek fizetését illeti, másfelől elvárható cél lenne a betervezett igazolásokat jobban a meglévő csapathoz idomítani, mint az történt a legutóbbi nyáron.

Carlos und EdinTxikiék első teljes nyara következik majd az aktív futballszezon végén, és mint olyan, komolyabb strukturális változások kerülhetnek majd kilátásba. Egyrészt betippelhető a bérek jelentős csökkentése, főleg ami a perememberek fizetését illeti, másfelől elvárható cél lenne a betervezett igazolásokat jobban a meglévő csapathoz idomítani, mint az történt a legutóbbi nyáron.

Régi história már a tavalyi nyár, és bármilyen kelletlenül is éri az embert, még legalább egyszer fel kell emlegetni: Matija Nastasić igazolását leszámítva nem sok jó ért bennünket a nyári átigazolási szezon végén, még ha tartom továbbra is, hogy Javi Garcia jó játékos és láthatóan fejlődőképes, ráadásul Jack Rodwellről is talán végül elhisszük, hogy Manciniék valóban figyelték őt hosszabb időn keresztül, és érdemes egy topcsapathoz.

Akárhogyan is, az egyik kifogása Mancininek az idei halványabb szezonra a nyári mozgolódás, ezt legutóbb is nyíltan felvállalta egy - egyébként tanulságos és szerintem remek - Guardian interjúban. Ilyen-olyan okokból sem van Persie, sem pedig Hazard nem jött össze, és bár elsőre legalább a Sinclair - Johnson ügyleten spóroltunk valamit, mivel Scotty fiú semmit sem játszik, az is csak kidobott pénz volt.

BL blamákat nem tekintve, egy csúcsra járatott csapatba kell a friss vér, mert anélkül az hajlamos a jóllakottság tüneteit mutatni. Remek példa előttünk Rodwell hétvégi játéka és mentalitása; az ilyesfajta szívósság mintha kiveszett volna a csapatból idénre, ez megspékelve azzal, hogy a taktikailag is beújított túloldalon van Persie szarja a gólokat, éppen elég ok egy kevésbé sikeres szezonra.

Nem követheti még egy elbaltázott transzferszezon a másikat, gondolhatta Marwood, és inkább önkéntesen lealacsonyította státuszát Mancini, Khaldoon és a sejk, ezért jött két valódi pénz- és igazolásügyi guru egyenesen az FC Barcelonától. Lássuk, a csatárok frontján mi is a kurrens helyzet.

CARLOS TÉVEZ

Tévez gól/perc mutatói a bajnokságban csökkenő tendenciát mutatnak azóta, amióta ideigazolt, ezzel egyenesen arányos egyébként az is, hogy posztját tekintve az elmúlt két szezonban inkább volt használva támadó középpályásként, semmint csatárként. Elsősorban Hughes idejében Tévez gyakran az utolsó ember volt a kapunktól nézve, ez a felállás mostanra eltűnt. Nem bocsátkozik már ezáltal annyi egy-egy elleni párharcba, sokkal kreatívabb passzokkal kell viszont operálnia. Bár a nyáron úgy tűnt, olyan dinamikus a játéka fogyásának köszönhetően, mint még soha, viszonylag hamar kiderült, hogy nem olyan verhetetlen már a párharcokban, mint korábban.

A három renitens - zimbio.com

Nem ez azonban az igazi gátolója Tévez ittmaradási esélyeinek. Carlitos most futó szerződése 2014 nyarán lejár, és olybá' tűnik, egyik félnek sem igazán fűlik a foga a további együttműködéshez. Tévez így is párhavonta szenved egyet, hogy aztán golfozhasson nyugodtan a családjával Argentínába meneküljön pihenni nagyokat. Nehéz lesz ilyen előzményekkel eladni őt valahol az öreg kontinensen, miután ő maga nyilatkozta, hogy szerződése kitöltésének végén hazamenne. Bármi is legyen a megoldás, nyári távozására reális esély van, és az alacsony vételára sem kell, hogy elijesszen minket a túladásától.

Miért? A kulcs egyértelműen a bérek lejjebb vitelében kereshető, Balotelli eladásával már megindult egyfajta tisztogatás ezen a téren. Nasri játéka és mentalitása alapján joggal nézi degeneráltnak a nagyvilág a City átigazoláspolitikáját az elmúlt évekből, azonban ez a jövőben megváltozhat. Tévez már nem, Nasri sohasem volt kihagyhatatlan lételeme ennek a csapatnak, az pedig az új szabályok bevezetése után túl nagy luxus lenne, hogy két pados játékosnak közelebb legyen a fizuja a heti kétszázezer fonthoz, mint a százezerhez. Az olyan kulcsemberek, mint Yaya Touré vagy David Silva tovább ejakulálhatnak majd vaskos számláikra, már azzal rengeteg pénz megspórolható, ha a kevesebbet kezdő játékosok fizetése megfeleződik, neadjisten harmadolva lesz. Példaként Kolarov helyzete is elég kétes még a Txiki-féle modellben, bármennyire is jó arc a szerb.

EDIN DŽEKO

Džekonak még két éve van a szerződéséből, ráadásul a gólmutatóira sem lehet egy szem panasz. Valami mégis hibádzik, valami nem az igazi vele. Nehezen megfogható, mi is ez, talán nem olyan konzisztens a játéka, mint amennyire azt egyébként a gólok száma és eloszlása mutatná, talán a hozzállása is hol példamutatónak hat, hol pedig egészen aggasztó. Az angolok egyik kedvenc focis tulajdonsága, a first touch is vagy elkeserítő a bosnyák esetében, vagy szemet gyönyörködtető megoldás. Kiváló csatár, aki talán nincs is jól használva ebben a rendszerben, aki vélhetően maga sem érzi tökéletesen magát ebben a gépezetben, és aki maga is kissé frusztrált azok után, hogy profi karrierje során először nem ő az egyik első név a csapatlistán.

Edin Németországban klasszissá nőtte ki magát, a bajnokcsapat húzóembere volt, de utána sem rajta múlt, hogy a Wolfsburg nem tudta megismételni a világraszóló sikert. Szinte mozaikszerűen áll össze a kép a sok pletykából, ahogyan Lewandowski Dortmundból veszi a sátorfáját, Džeko pedig váltja. A Dortmundnak ez a húzás megítélésem szerint előrelépés lenne.

Edin és Rob

Pénzügyileg a City legalább annyit hozna ezen, mint Balotelli eladásakor, míg a Borussia korrigálná a helyzetet azzal, hogy a jövőre lejáró szerződésű, hosszabbítani nem akaró Lewát elpasszolná 10-15 millióért már idén. A bosnyák a lengyelhez képest ugyanolyan hatékony levegőben, viszont kreatívabb passzoló, és főleg: sokkal jobban tartja a labdát. A Dortmund az elmúlt szezonokban kénytelen volt fejleszteni a passzolási hatékonyságán, minekutána ellenfelei keményebben védekeztek ellenük a bajnokságban az azelőttiekhez képest, ezzel egyetemben a labdabirtoklásuk is fejlődött (ez a szám idén is 55% átlagosan, akárcsak a linkelt írás idejében volt - annak keltezése április 2012), így tudták magukat továbbra is az élen tartani. Džeko labdaügyesebb játékos Lewandowskinál, átlagosan több mint egyszer kevesebb labdavesztést produkál egy meccsen - szó se róla, ez is épp elég nekünk néha a fejfogáshoz. Ami a bevitt találatokat illeti, mindketten remek mutatókkal rendelkeznek, de Džekot kizárólag több tapasztalatánál fogva nevezhetjük talán megbízhatóbb góllövőnek. Nemcsak a kor és a több bajnokságban való részvétel mondatja ezt velünk, de a többféle játékrendszerhez való alkalmazkodás is. Értelemszerűen Lewandowskinak ezt még nem volt szerencséje kipróbálni.

A CÉLPONTOK

A tegnap éppen könyököst kiosztó Edinson Cavanit többször leste meg már a helyszínen Mancini is, érkeztével alárendelnénk magunkat az ő játékához, illetve ha nem, azt csak megszívnánk. Ezzel még fontosabb szerep hárulna a széljátékunkra, ami a Manchester City esetében gyakorta kimerül a szélsőhátvédek támogatásával, amibe olykor besegít egy balra kihúzódó Agüero, vagy egy jobb oldalról centerező Milner, esetleg Nasri. Heinrichtől már megtudhattuk a fentebb idézettekből, hogy a 4-2-3-1 nem is olyan távoli a Napoli által preferált 3-4-3-hez képest, márpedig a City előbbit gyakorta használja (tízszer a bajnokságban, négyszer a BL-ben idén), legutóbb a Chelsea ellen éppen hatékony módon.

Kérdés, mennyire akarja mondjuk a Madrid Cavanit, hajlandó-e a nápolyi filmproducer belenyugodni az uruguay-i távozásába, illetve mutat-e egyáltalán távozási szándékot Cavani a nyáron. Ha igen, mi ott leszünk, és bejelentkezünk, ez garantálható. Megkockáztatom, még akkor is, ha Mancini - akinek kimondott célpontja a csatár - nem élné meg a következő szezont. Ki ne akarna egy csatárt, aki valóságos vadállat a tizenhatos területén belül? Džeko nem ez a típus, vagy legalábbis egy érezhető downgrade Cavanihoz képest, meg sem említve a hathatós különbséget, ami kettejük védőmunkáját illeti.

További eshetőség lehetne még Luiz Suárez vagy Radamel Falcao. Cavani honfitársa is állítólag megmozgatja Mancinit, de ha valami véletlen folytán képes lenne a Liverpool eladni őt egy ligariválisnak, és azok éppen mi lennénk, nem biztos, hogy sok City meccsre lenne gyomrom a jövőben, hiába volt itt Joey Barton vagy Ben Thatcher eleget. Falcao vonalon meglepően halkak vagyunk, a Chelsea-t pedig úton-útfélen olvasni lehet vele kapcsolatban, holott a kivásárlási ára megközelítőleg azonos Cavaniéval. Érdekes. Stevan Jovetić egy újabb név a kalapban, bár ő talán inkább Agüerohoz hasonlítható csatár, akit nem muszáj mindenáron kiszolgálni, és képes átszlalomozni egyszerre több védőn keresztül is.

Az ott Milner vagy Rodwell, nem egy eldobott Whiskey üveg a kezdőkörben

 

AZ IDEÁLIS FORGATÓKÖNYV

A következő nyári csatárhelyzet-transzformáció kizárólag szubjektív vágyálmam, mindenesetre itt rögzíteném:

Edinson Cavani (cca. 60M €), John Guidetti IN, Carlos Tévez, Edin Džeko OUT (cca. 25-30M € + kisebb bérek!)

Ezzel és Balotelli januári eladásával szinte alig kéne költeni egy igazi topcsatárra úgy, hogy közben - szerintem - erősödnénk. Bár furcsa lenne hirtelen ennyire leszűkíteni a csatárlehetőségeket, és Mancini megalomániáját ismerve ütközhet ez az elképzelés némi ellenállásba. Mindenesetre egy plusz Jovetić még legalább 30 millát adna hozzá a jövés-menéshez.

John Guidettiről eddig keveset szóltam, és hiába maradt ki neki jó félévnyi játék sérülése miatt, világfájdalommal felérő hangulatot keltene az emberben, ha az új Zlatan a svéd csatár meg sem kapná az esélyt a City felnőttcsapatában. Ez az ember húszévesen húsz Eredivisie gólig jutott huszonhárom meccsen - ebben a korban Luis Suárez vagy Robin van Persie sem termelt ennél hatékonyabban. Nem mellesleg saját nevelésnek minősül. Ideális csere Cavaninak. Agüeronak meg lehetne Isco, mehehe.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prideinbattle.blog.hu/api/trackback/id/tr915656584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

336477 2013.03.02. 09:05:13

Állítólag Neymar után is kajtat Begiristain, neki kevésbé örülnék, akkor inkább tényleg egy Cavani vagy Falcao, ha valóban lesz mozgás... Mindenesetre Jacko eddig csak összerakott már 12 gólt (tavaly 14-et) tizik nélkül, nem úgy mint Kun, akinek a góljainak majdnem a felét büntetőből lőtte idén... A 2011-es őszéhez képest tényleg nem klappol vele valami, félek tőle, hogy egy olyan kiugró periódust nem igen látunk már tőle City-mezben. Nasrit viszont el lehetne passzolni. Kicsit olyan ő idén, mint Mario, kevés akarás, gyenge játék + sűrűn sérült is. A szélsőjátékkal viszont kezdeni kell valamit a bl miatt, mert a felállt védelem elleni "kivárós, a 16-os előtt labdát járatós, majd a széleken háromszögelős" taktika édeskevés ott... Valahogy nagyobb sebességet és kreativitást kellene odacsempészni, és akkor - ha marad persze - Dzeko előtt is "új lehetőségek nyílhatnának meg", legalábbis szerintem.

297074 2013.03.02. 10:57:29

[Kid21](#1119760): Neymarról Mancini azt mondta, hogy fasza játékos, de nem biztos benne, hogy Anglia lenne neki az ideális hely. Számomra ennek elég egyértelmű üzenete van, a kérdés csak az, marad-e Mancini, illetve Txiki nem akar-e a levesébe köpni. :D Agüero sajnos szerintem is inkább 20-25 gólos csatár, a tavalyi 30 lehet, hogy egy "kifutott" szezon volt, ezért sem lenne rossz mellé egy baszott sok gólt szerző csatár. Džeko is valami ilyesmi, és sok meccsen felül is múlta ez a duó a Sergio-Tévez páros, de mégis úgy gondolom, hogy van ennél feljebb. Agüerot viszont kötelező nem eladni a Madridba, vagy bárhova máshova (Barca jut még max eszembe, aki fizethetne is érte), hiába nem olyan produktív most, messze benne van a legnagyobb potenciál. És idén ő is állandóan akkor sérült le, amikor kezdte visszanyerni a tavalyi formáját...

336477 2013.03.02. 11:14:42

[DefinitelyMaybe](#1119878): Igen-igen, én is így látom, sanszos, hogy csak egy újabb robinyaó kerekedne belőle. Kun meg alap, hogy érinthetetlen. ;) Én is Dzekóval kapcsolatban érzem leginkább úgy (Tévez müncheni balhéja miatt nem hiszem, hogy olyan sokan sorba állnának érte...), hogy nyáron az eladás sorsára jut, nem fossa a gólokat, de 15-16 gól simán benne van minden szezonban, ez pedig jó ajánlólevél is lehet bárhova.

348939 2013.03.02. 21:24:46

Ahogy olvastam nekem az jöttle h a City eladna Balo utan Tevezt Nasrit es Dzekot is illetve egy top csatar melle egy kozepszintu jatekost hozna.... Ez nekem ugy tunik h keret gyengulni fog. akit viszont el tudnek kepzelni az Suarez bar szerintem egy féreg de piszok jo csatar es nelkule a pool kiesojelolt lenne. Valoszinu h nem ligakupakert szeretne küzdeni uh en valoszinusetem h elmegy a nyaron..

297074 2013.03.02. 22:36:31

[Szabiboy](#1121557): Nasrit, Tevezt, Dzekot es Balot kene ket emberrel potolni, illetve Guidetti beepitesevel (vagyis osszesen 3). Szerintem ezzel nem sokat gyengulne a csapat, foleg, ha tovabbra is nyomulnank valami hasonlo taktival, mint a Chelsea ellen. Dzekoval igazabol az a bajom, hogy vele mar elorebb nem fogunk tudni lepni, ezert lepni kene a vezetoknek - nyilvan kockazat, most pl. Cavani is szar, de elotte 19 gol 16 meccsen, Europaban is szorta a golokat osszel, olyankor egeszen mas szint a bosnyaknal. Termeszetesen Nasri helyett kene egy sokkal jobban teljesito ACM, kivancsi vagyok, kepes e marseille-i csorigyerekkent atigazolni a PSG-be, nem tudom, ki mas fizetne erte, ha egyaltalan nekik kell. Monacoban vannak nagy tervek, de...

344242 2013.03.02. 23:25:46

szerintem tevez ,dzeko,nasri, el kell adni ,és hozni egy bitang csatárt, számomra a lista nagyon szűk csak 3 név van rajta : cavani , falcao vagy suarez . és kéne még gyors szélső is (de nem angol stílusú)hanem igazi technikás kreatív szupergyors szélsőt pl: di maria , hulk,navas , esetleg sanchez vagy gaitan

296258 2013.03.03. 12:38:10

Edint már a nyáron látványosan el akarták passzolni, de nem jött össze, szerencsére mondhatjuk így utólag. 100 percenként tol egy gólt, eddig 12-őt, öt győzelemhez és egy döntetlenhez fontos volt, hogy betalált (sokszor csereként, ugye). Nem cserélném el, egy Agüerónál 10-15 millióval drágább Cavanira pláne nem. Tévez már nem menne innen sehová Európában, ne is menjen. Ha Mancinin múlik Jovetics jön, nem lenne rossz választás. Luis Suárez? Kurva sokat kérne a pool, hál' istennek ennyit meg nem fognak a fejesek kiperkálni érte.

OneCitizen 2013.03.07. 13:01:39

Tevezt megkell tartani, rengetegett tett a csapatert, nem szabad elfelejteni, jo lenne ha innen vonulna vissza. Nasri teljesitmenye nagyon keves, vagy sokkal tobbet mutat vagy nyaron bucsuzni kell tole is. Na es itt van meg a bosnyak is, neki jobb lenne tavozni, es majdnem 100%, hogy fog is