Elkezdjük az idényt

2012. július 13. 16:00 - mgyuri

Lassan kikecmergünk az uborkaszezonból, hátunk mögött az Eb, megkezdődött a felkészülés, ma már meccset is játszik a csapat. Visszatér minden a régi kerékvágásba.

Ennek apropóján  egy kicsit visszatekintünk az elmúlt idényre, és egy előrenézünk a jövendőbe is.

Nagy a csend a csapat körül, a bajnoki cím óta eltelt több mint egy hónap, de semmi mozgás, egy-egy kósza pletyka, ennyi. Bajnoki cím, még mindig hihetetlen. Nagyon furcsa leírni azt, hogy a Premier League bajnoka a Manchester City.

Nekem, aki lassan már húsz éve, azon vacillált, hogy a Wimbledon vagy a ManCity a szívének kedvesebb angol csapat, különösen az. Nemrégiben kezembe került néhány idei száma a Képes Sportnak,  random hónapok, négy újság, háromban terjedelmes cikk, egyikben poszter a Cityről, interjú Agüeróval, Yaya Touréval, ajánlják a csapat honlapját. Nem semmi, szokni kell még ezt is.

Nagyon furcsa látni a sok pengés világsztárt a rengeteg brit helyén, ahol King Georgi játéka maga volt a csoda. Most pedig csak kapkodjuk a fejünket kik, milyen játékkal kényeztetnek minket. Házhoz jött a világ. Révbe ért a zsoldoscsapat mondják az utálkozók. Erre csak annyit tudok mondani, hogy a harmincnyolc bajnoki forduló alatt nem volt összesen harminc saját nevelésű játékos az ellenfelek kezdőcsapataiban. Ennyit a zsoldosokról a mai angol fociban. A ManCity csak kihasználta azokat a lehetőségeket, amik adottak. A kiskapukat az FA és az UEFA hagyta nyitva, tessék ott reklamálni, ha valami nem tetszik!

Ferguson szerint egy évszázaddal van lemaradva a City csapata mögött. Le volt, de már nem. A mu hatalmas előnye három dolognak köszönhető, de ez a három szorosan összefügg. Elsőként magának a skótnak, 1986-óta ül a kispadon, hagyták, hogy a saját vörös képére formálja a csapatot. A másik pillér a Beckham-Giggs-Neville-Scholes-Butt féle generáció. Az, hogy egy ilyen minőségű, csapatnyi játékost egyszerre okádjon ki az utánpótlásbázis, megfűszerezve néhány remek csapattárssal (Schmeichel, Keane, Cantona...) szinte önmagában garancia a sikerre (lásd még: a mai Barca). A harmadik dolog a Premier League. A szuperliga elindulása pont a legjobbkor jött a vörösöknek. A jó szereplés meghozta a rengeteg pénzt is, az új liga pénzelosztásának köszönhetően, a sikerek pedig (az elmúlt húsz évben mindig dobogósak voltak) a másik új pénzes bödönhöz (Bajnokok Ligája) is nagyon közel vitte őket.

A City ezzel szemben az ellentétes pólusán járt a világnak. Anyagi gondok, rossz szereplés, aminek legsötétebb időszaka a harmadosztályba való kiesés volt.

A felemelkedés nem az arab befektetőkkel kezdődött, hanem a jelenlegi FA főmufti, David Bernstein elnöksége idején. Az első kiugró eredmény a 99 pontos bajnoki cím volt. 2002-ben a pályafutásuk vége felé közelítő sztárok (a két kapus, James és Schmeichel, és a két volt liverpooli hős Fowler és McManaman) mellett egy igazi, fiatal klasszis is érkezett Nicolas Anelka személyében.

2003-ban átadták a City of Manchestert. Tíz év alatt sikerült a harmadosztályú klubból stabil Premier League csapattá válni, ami jó alapot jelentett az Abu-Dhabiból származó befektetőnek, hogy a rövid ideig tulajdonos Thaksin Shinawatrától átvegyék az irányítást. Ennek négy éve. Négy év kellett, hogy egy bajnoki címre esélyes gárdát varázsoljanak Manchesterbe. A másik felébe.

Ez pedig nem megy máshogy, mint pénzzel. Aki kevesebbet költ az nem lesz bajnok (lásd: Newcastle, Spurs), aki inkább egy bazi nagy stadiont épít (lásd: Arsenal) az sem. Bosman és az EU óta nem megy másként. Az uefa ffp első ránézésre nem sokat ér, a német 50+1-es szabály nélkül nem lehet megállítani a City-t. Illetve már nem is lehet a munka érdemi része elvégezve (a pénz érdemi része elköltve). Épül Európa legnagyobb utánpótlásbázisa, a keret 90%-ban kész.

Lassan eltűnik az évszázadnyi távolság, sokaknak ez fáj, nagyon fáj. Sir Alexnek volt is egy megjegyzése (levédette a Fergie Time-ot?!), hogy kvázi ciki, hogy csak a hosszabbításban nyerte meg a City a bajnokságot. Ezen már kár rugózni, megvan és kész. A legnagyobb rivális oda-vissza megverve, de a maradék nyolcvanhárom pontot sem a szél hordta össze. Rengeteg rekordot meg kellett dönteni, hogy a unided le legyen taszítva a trónról, a teljesség igénye nélkül néhány: 20860 passz, legtöbb gól ellenfél hibája után, legtöbb gól rögzített játékhelyzetet követően. Az meg különösen nagy hülyeség, hogy néhány united fan leszólja a csapatát, ehhez az ezüsthöz kilenc ponttal kellett több mint az egy évvel azelőtti aranyhoz.

Lehetett olyan szakasza az idénynek, amikor Mancini Guardiola szeretett volna lenni, de a végén inkább Pep vágyhatott olyan szezonzáróra a bajnokságban, mint ami Manciónak jutott. Hihetetlen jó volt, remélem lesz még ilyen élményben részünk!

Mancini nyilatkozata szerint nem fogják elkapkodni a nyári igazolásokat. Kíváncsi vagyok. A csapat rendesen össze van rakva, egységes volt tavaly végig a bajnokságban, sérülések, szembeötlő formahanyatlások nem hátráltatták a bajnoki küzdelmet. Mancini összesen huszonnégy játékost küldött pályára a bajnokságban, ezzel az egyik legkisebb kerete a Citynek volt a Premier Leagueben, főleg ha hozzávesszük, hogy Razak, Onouha és Hargreaves csak 1-1 alkalommal, csereként jutott szóhoz, és Pizarronak sincs meg a tíz PL meccse.

Ki jön, ki megy?

Egy biztos: Mancini nem. Hiába csábították az oroszok szövetségi kapitánynak, teljesen érthetően maradt. A vezetőség bízik benne, és az öt év alatt bezsebelhető közel 30 millió font sem rossz érv.

töretlenül

A játékosok közül Owen Hargreavest már elküldték, Stuart Taylornak sem hosszabbították meg a szerződését, Pizarrot sem hiszem, hogy visszahívnák, így hárman el.

Marad a két kapus: Pantilimon és Hart. Nyolc védő: Kolarov, Kolo Touré, Kompany, Lescott, Szavics, Clichy, Richards, Zabaleta. Hét középpályás: de Jong, Yaya Touré, Nasri, Adam Johnson, Milner, Silva, Barry, és négy támadó: Džeko, Agüero, Balotelli, Tévez.

Ha feltételezzük azt, hogy marad ez a csapat, akkor feltehetőleg három játékos fog érkezni (egyes források szerint Boyata visszatér Boltonból, hogy meglegyen a kellő számú saját nevelésű játékos a keretben, de hasonló lehet a helyzet John Guidettivel is), egy tartalékkapus (ha csak nem kap bizalmat Eirik Johansen), egy szélső és egy középső középpályás.

Az első komoly jelölt nem lett City játékos. Mancini által személyesen is megfigyelt fiatala vezetőség nem akarta a 21 éves tehetséget a fizetési piramis csúcsára (Yaya, Kun és Tévez mellé) helyezni, így Eden Hazard a Chelseaben kötött ki.

Az újságírók nem adják fel, minden vélt vagy valós információmorzsába belekapaszkodnak. Džekot összeboronálták már a Bayernnel és a Juvéval, de Jongot és Kolarovot az Interrel (néhányukat a Milannal is), Tévezt a Milannal, Yaya Tourét és Silvát a Madriddal.

A Citynek eddig a lapok Ibrahimovic mellett egy másik Milan játékost is "eladtak", Thiago Silvát.

Néhányan elővették a tavalyi lemezt, és Mancini kívánságlistájának élére rajzolták de Rossit. Lehet olvasni Javi Martínezt, Fellainit, de egyelőre semmi konkrét.

edzésben

Ami fix, többen elhagyták a tartalékokat, Greg Cunningham a Bristol Citybe, Joan Román a Barcelonába, Omar Elabdellaoui a Feyenoordba, Ahmed Benali a Bresciába, Gai Assulin a Racing Santanderbe távozott. Nagyobb összeget (1 millió euró) Románért sikerült bezsebelni. Gunnar Nielsen sem tagja a csapatnak, de ő egyelőre nem talált magának új csapatot.

Ismét kölcsön lett adva Wayne Bridge, most a Brighton and Hove Albion-ba, egy évig, a Championshipbe.

Az első igazolás az ifikhez érkezett, a belga U-16-os válogatott Mathias Bossaerts, az Anderlechtből.

Nem mehetünk el szó nélkül a nyár (eddigi) legtöbb találgatásra okot adó bejelentése mellett, mégpedig, hogy Robin van Persie nem akarja meghosszabbítani szerződését. Ez igazi mélyütés a gúnároknak, egy évben belül a második kapitányuk akar beleszarni a feléjük fordított ventilátorba.

Az újságíróknak és a fotóbolt artistáknak rögtön elszabadult a fantáziája, és rögvest égszínkékbe álmodták a gólkirályt. Nos, szerintem ez nem más mint a két évvel ezelőtti Rooney manőver olcsó másolata, ha nem remélem elhagyja Angliát.

Ami a lényeg, ma pályán a csapat!

Egy hónap a Chelsea elleni Community Shiled meccsig, a felkészülés elkezdődött, ma az Al-Hilal az ellenfél Innsbruckban.

Ha minden jól megy stream itt lesz.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prideinbattle.blog.hu/api/trackback/id/tr45656408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

336823 2012.07.13. 18:00:02

hi, nemrég nyitott a blogunk, a PL-el foglalkozunk benne, érdemes ránézni néha, ha érdekel vkit a PL http://corner.blog.nepsport.hu/ vannak már posztok a menedzserekről, igazolásokról, és a TV-s pénzek elosztásásáról is, ami érinti nyilván a Cityt is reklám vége:) RVP sztem esélyes hogy a Cityben köt ki, nagyon nem lepne meg egy Ibra-PSG, Tevez-Milan, RVP-City keringő

338823 2012.07.13. 18:41:43

Azért ne essél ennyire szét, csöppet nagyképűre sikerült az eleje :)

339432 2012.07.13. 19:01:01

Adebayort megvette a spurs, egy gonddal kevesebb :D

335913 2012.07.13. 19:22:34

nézem az Al Hilal meccset, csak az első félidőt tudom nézni ma, gyenge a játék, és az iram is pont ahogy vártam:D nem úgy volt, hogy a magyar Bobál ikrek is a csapattal edzenek nyáron? nincsenek Ausztriában az fix viszont 2 számomra ismeretlen ifi bekerült a mai kezdőbe, Biton és Lopes ez a Scapuzzi viszont sztem nem egy akkora tehetség, szívesebben nézném Guidettit [faXfactor](#872535): jó az a blog, folytassátok

340048 2012.07.14. 09:51:13

Az évszázad lehet nem igaz, de míg beérik a United-et bajoki címek tekintetében, az alaphangon lehet 40-50 év.

336477 2012.07.15. 15:05:44

Nem tudom mi a stratégia, de nagyon remélem, hogy RvP-t nem hozzuk el Londonból... Súrolja a 30-at lassan és szerintem kicsi a valószínűsége annak, hogy tud még egy olyan szezont produkálni, mint a tavalyi. Pláne egy másik csapatban, más társakkal... Négy (+Guidetti) nagyon fasza támadónk van, ők bőven elegek lesznek még a következő szezonra. Bár azzal, hogy ha a Milan elpasszolja Ibrát, nagy eséllyel megindul az a bizonyos dominó, és megy Dzeko, helyére pedig hozzuk a hollandot... A védelmet viszont át kéne pofozni: Kolarovot és Kolo-t sürgősen eladni, Rekiknek lehetőséget adni, Szavicsot kölcsönadni, Javi Martínezt pedig megvenni Bilbao-ból.
süti beállítások módosítása