Titánok harca, második felvonás

2012. október 03. 09:30 - mgyuri

_63198735_631948585.jpgÚjra itt az igazi Bajnokok Ligája, egy újabb izzasztó meccs a D csoportból. A Titánok harca most folytatódik.

Nem egy sétagalopp ez a négyes, ezt bőven tudtuk, ma a német bajnok, a Borussia Dortmund érkezik Manchesterbe. Hiába az erős ellenfél, ma mindenképpen kell a három pont.

Erre (a három pontra) persze mérget ne nyeljetek, de a jó sárga-feketéket a népsportos társblogunkkal együtt térképezzük fel.

A BVB sem piskóta csapat, ahogy az egyik sem a D csoportban. A Dortmund nekem valahogy mindig nagyon szimpi volt, pl. a '97-es BL döntőben nagyon tetszett Puhl Sándor teljesítménye Lars Ricken gólja, amivel megadták a kegyelemdöfést a Juvénak, és az is impozáns, ahogy az elmúlt években odapörköltek a Bayernnek.

Én a biztos továbbjutáshoz összesen négy ponttal kalkulálok ellenük, ehhez pedig meg kell ma őket verni. A Fulham meccs előtti beharangozóban azt taglaltam, hogy eddig a csapat ugyanazok (vagy ugyanolyan státusú) a csapatok ellen (most a BVB tetszeleghet a Napoli szerepében) ugyanannyi pontot szerzett. Egy éve 1:1 lett a csoport második legerősebb csapatával szemben hazai pályán, ma viszont nyerni kéne, de nem lesz egyszerű.

Bár a BL szereplés tavaly a dortmundiaknak sem jött össze, de ők egy igazi nagy csapat, és nem csak azért mert ők Az elmúlt húsz évben elhódították a BL-t, a világkupát, voltak uefa kupa döntőben (kétszer), nyertek öt bajnoki címet, német kupákat...

ortmund.jpeg

A Westfalenstadion az egyik leginkább lenyűgöző európai aréna (az Old Trafford bővítéséig, és a Barcelona fellendüléséig a leglátogatottabb is). Bár a BL-ben beszékezik a kanyart, (ez is kiba' nagy dolog a Bundásban, hogy a táborok állhatnak) de még így is elképesztő lehet, mikor több tízezer sörszagú német száj rázendít valamelyik nótájukra.

Az edzőjük, Jürgen Klopp, elképesztő fickó. Ahogy szakállasan, bézbólsapkában, őrült tűzzel a szemében, űzi-hajtja seregét.

Nem mondanám, hogy mondanám, hogy sok meccsüket látom (a múlt hétvégén a fél szememet a 'gladbach elleni mészárlásukon tartottam, Reus második góljánál majdnem kiesett a szilvás pite a számból), de amit tátok, az tetszik.

Ezért is kerestem meg egy avatottabb személyt, egy népsportos kollégánál, wmittynél, a BVB blog szerkesztőjénél nem is találhatnánk megfelelőbbet, akinek négy egyszerű kérdést tettem fel:

1. mi a BVB erőssége? 2. mi a gyengéje? 3. mit gondolsz a Manchester Cityről? 4. mi a véleményed a csoportról?

1. A SWOT-analízis első elem, amennyire tudom, az erősség. Tehát SWOT/BVB:

Amikor húsz évvel ezelőtt megismertem a Dortmundot, a kor sztenderdjéhez képest meglepően lelkes, ugyanakkor szervezett játék volt, ami megragadott. Később mindehhez társult a sikeresség is, egészen nem várt mértékben. Napjainkban a mindenkori legszebb hagyományok ötvöződnek abban, amit a klubtól, illetve magától a csapattól láthat a szurkoló. Lehet róla vitatkozni, de valamiért mégiscsak előkerült a BVB focijával kapcsolatban az elmúlt két esztendőben a "kis-Barca" kifejezés. Ez, persze, a Bundesliga, és nem a spanyol bajnokság (illetve a világfutball csúcsai), és a keretben sem "Messzik", hanem "Grószkrójcok" szerepelnek. Mégis, aki szereti a sárga-fekete színeket, valamint az ilyesfajta labdarúgás híve, az nagy örömmel figyelheti a Klopp-éra kifejlett szakaszában, hogy a Signal Iduna gazdái milyen szofisztikált, rendszerszerű, élénk és összetett támadójátékra, valamint a csapatszintű, a letámadásra épülő védekezésre képesek hétről hétre. Itt a játékosok fogaskerekek egy - legkevésbé sem "gépi jellegű", unottan zakatoló - csillogó gépezetben, amely ha jól működik, akkor száguld; ha olykor éppen nem, akkor is eldöcög azért. S mindezen háttér előtt van még egy plusz, amit érdemes kiemelni: a tudatos klub- és csapatépítésnek köszönhetően, eredményes és szolid gazdálkodás mellett, piacrengető bevásárlások nélkül is eljutott oda a BVB, hogy a kontinentális szinten is vezető szerepet játszó német labdarúgás (talán) két legnagyobb 19-20 éves tehetsége itt focizik: Götze és Reus. Mindkettőért már eddig is "Barcelónák és Reálmadridok" jelentkeztek be; hát még ezután.

(Ide be kell böknöm a faszagányos BL felvezető videóját a BVB-nek - mgyuri)

2. A gyengeségeket az ember sosem veszi szívesen számon (pedig ami a szívemen, az...), de a Dortmund esetében ezek olyan nyilvánvalóak, hogy takargatni, elhallatni sem érdemes. A BVB nem európai szuperklub. Sem gazdasági erejét, sem történelmi hagyományait, sem általánosan elfogadott szerepét illetően nem az. A jelenkorbeli játékoskeretet nézve meg pláne nem. Még a Bundesliga-átlaghoz képest is "névleg" szerényebb adottságú, kevesebbre taksált labdarúgók állnak Jürgen Kloppék rendelkezésére; az imént említett, jobbára saját fészken belül kinőtt-kinevelt tehetségeket leszámítva. Blaszczykowski és Piszczek, Bender és Schmelzer, Hummels és Gündogan - ezeket a futballdrukker nagy átlag jóval kevésbé ismeri, mint Robbent és Riberyt, Huntelaart és Raúlt. Meccseket, kupameneteléseket kvázi egymagukban eldönteni képes "Céronaldók" Vesztfáliában nincsenek. Pedig a '90-as évekbeli tapasztalat mutatja, a BL- és Világkupa-győzelemhez Möller, Paulo Sousa, Julio Cezar, Riedle szükségeltetik. A mai Dortmundnak mindezzel együtt pedig még nemzetközi rutinja sincs, sem egyénileg, sem csapatként. A mostani keret egy-egy gyenge meneten jutott túl 2010 óta az EL-ben, illetve a BL-ben. A válogatottak is fejenként alig néhány fellépést számlálnak nemzeti mezben.

3. Fogalmam sincs, az igazi SWOT itt hogyan folytatódna, de biztos nem a Man City értékelése a harmadik pont! Nekem viszont ez a feladatom. Az első, ami eszembe jut az egyesületről, hogy Mancini az edző. (Ugye, még ő?! Angliában is képesek hipp-hopp kirugdosni a kispadról...) Az egyik olyan tréner, akinek munkásságára évek óta odafigyelek. Nem azért, mert kifejezetten nekem tetsző focit csinálna, viszont megfogott, ahogy a "sikertelenségre" ítélt Interből nemrég összerakta azt a gárdát, amivel utóbb már "csak" Bajnokok Ligáját kellett nyerni (másnak). Sose kedveltem a "szupergroupokat", ami egy Bayernnel terhelt bajnokság résztvevőjénél, azt hiszem, érthető. Mindig az építkezős, saját nevelésre, "senkikre" alapozó és szervezett - semmint "galaktikus" - futballt űző együttesek tetszettek, azoknak drukkoltam. Hogy a City ma mégsem ellenszenves mindezek miatt, az talán épp az olasz mester személyének köszönhető. Róla elhiszem - és 2011/2012 óta el is kell -, hogy bármilyen "milliárdokért összerabolt" keretből képes a legjobbat kihozni, ami ráadásul még csak nem is ellenszenves, nem is fellengzős, hanem szerethető, tetszetős játék. Ennél többet nem mondanék, mert amúgy Angliában a United a szívem csücske... (nevet)

4. Vicces szokott lenni a Halálcsoport elnevezés, mert emlékeim szerint szinte sosem felel meg az előzetes elvárásoknak, ami végül történik. Például kedvenc dánjaim is ilyenbe került a '86-os vébén, aztán simán végigvertek mindenkit. Egy évtizeddel később a BVB a BL-fináléig jutva pont azt a Juventust kapta ellenfélül, amely az előző évek benyomásai alapján szinte verhetetlennek tűnt; a vége 3-1 ide. Ellenben egy esztendeje a német bajnok "könnyű" csoportba került - negyedik lett. Most az Ajax már megvan, és egy manchesteri bravúr ki tudja meddig repítené a kedélyeket is, meg a várakozásokat is... Nekem személy szerint viszont semmilyen határozott elvárásaim nincsenek Lewandowskiékkal szemben. Lásd fenti 2-es pont - ugyan mit lehet követelni egy olyan csapattól, aminek a gerincét lengyel légiósok alkotják?... Bármilyen tisztes eredménnyel elégedett volnék, csak ne kelljen egy megalázó vereséget sem átélni. Tavaszi mérkőzések esélye egészen felvillanyoz. Ám azok közé tartozom, akik ma is azt várják a kedvencektől: tessék a németországi hegemóniát, a fix dobogós helyek esélyét hosszú távon megteremteni, azután lehet többről, nagyobbról álmodozni.

Ez korrekt volt, köszönjük!

A találkozóval kapcsolatban most vagy soha érzésem van. Nyerni kell a továbbjutáshoz, az a biztos. Persze, ha egy esetleges fulhami teljesítmény ellenére sem jön össze, az más tészta.

Mancini dolga most csak annyi, hogy megtalálja az ideális csapatot, a nevezettek közül Rodwell és Richards nem 100%-os, így a pillanatnyi forma, illetve a kifundált taktika szabhat csak gátat a kezdőcsapat összeállításának.

A Real elleni meccs megalapozta az idei BL szezont, ez a mai találkozó lesz a méltó folytatás.

A csoport másik fele Amszterdamban randevúzik, a koronások így várják a meccsüket.

Kezdés 20:45, a meccset a digi adja, stream itt. Akinél nincs digi, annak érdemes körbenéznie a behangolt csatornák között, mert a ZDF is közvetíti a találkozót.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prideinbattle.blog.hu/api/trackback/id/tr835656499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

313612 2012.10.03. 09:40:29

részemről a szerencse Dortmund, Manci, dva brataki! :)

296258 2012.10.03. 09:49:39

[wmitty](#934273) még egyszer köszi, és nem túl sok sikert az estére ;o) persze a bundást húzzátok be újra!

336477 2012.10.03. 10:02:25

[wmitty](#934273): Danke schön! :) Folytassuk azt, amit szombaton elkezdtünk.

csoki 2012.10.03. 13:44:09

hali Reus 23 éves nem 20 és főleg nem 19

296258 2012.10.03. 13:59:48

[csoki](#934439): igaz, de szerintem itt wmitty inkább a jelenségre, mint a konkrét életkorra gondolt.

339855 2012.10.03. 14:57:38

Van egy olyan érzésem, hogy a játék képe hasonló lesz mint ami két hete volt a Bernabeu-ban, csak most fordítva: a City lesz a "Madrid", a Dortmund meg "az akkori City", ugyanis Mancini nem teheti meg, hogy ma beszari taktikával küldje fel Tevezéket a pályára, hisz ha tovább akar jutni, akkor ma nyerni kell. A BVB viszont valószínű az egy pontra fog játszani. A tippem egy 2-1. Egyébként jó volt olvasni a méhecskékről, szimpatikus csapat, de nekem a kedvencem a bundásban nem ők, hanem a Schalke (már Raúl előtt is az volt).

336740 2012.10.03. 19:04:17

ha ezt nem nyeri meg a csapat, akkor sztem nem fogunk továbbjutni tavaly ugyanez volt, tavaly sem a nálunk erősebb Bayern ellen volt a gond, hanem hogy a nálunk papíron gyengébb Napoli ellen 2 meccsen 1 pontot szereztünk idegenben még hagyján. de az otthoni 1 pont kevés ma is ez a szitu, otthon az 1 pont kevés, a 0 pont meg 0 pont ha még nyerünk, utána még lesznek nagyon durva meccsek, fene tudja hogy az Ajax ellen idegenben mire kell számítani de őket talán elkapjuk sorban kétszer az a 6 pont + a mai 3 pont nagyon jó szituba hozná a Cityt 2 nehéz meccsel a vége előtt

336740 2012.10.03. 19:10:08

Dzeko most kezd olyan formába kerülni, hogy bemegy róla a labda, ezt ki kéne használni sztem egy gólban szerzőként vagy előkészítőként biztos benne lesz ha játszik 70 percet legalább bal szélen Clichy kell a gyorsasága miatt, Reusra figyelni kell, mondjuk nem tudom mikor hol játszik, melyik oldalon Götze is életveszély, hát nem tudom hogy Barry tudja-e fogni majd, simán szétforgathatja a fiatal német még a Barry-Garcia párost is el bírom képzelni Mancinitől, azzal Yaya mehetne támadni kell csinálni 5-6 nagy helyzetet, és legalább 2-3 gól is kell, mert egyet biztosan kapunk, idén ez már csak így megy...

296258 2012.10.03. 19:46:06

Hart - Zabalata, Kompany, Nasztaszics, Clichy - García, Yaya - Nasri, Agüero, Silva - Džeko a kezdő.

336477 2012.10.03. 19:49:01

[mgyuri](#934713): Fasza, talán egyedül Carlitos hiányzik, de figyelembe véve Jacko és Kun formáját, szerintem "meghúzható lépés" csak padoztatni. Majd hátrányban úgyis jönni fog. :P

339432 2012.10.03. 21:31:53

jó kis meccs, ennyi 100%-os helyzetet rég láttam mindkét fél részéről

336477 2012.10.03. 21:32:19

Yaya mekkora hígfos, te jó isten...

297074 2012.10.03. 21:42:53

[wmitty](#934273): Ugye, ez a MU a szíved csücske, csak vicc volt így a végére? :D Nemár! Pont egy német, nem Bayern drukkernek (jó, akár pont emiatt is lehetne, tény :D) tudnia kéne szívből utálnia az ilyen csapatokat, ez így elfogadhatatlan attitűd! Még azzal sem lenne semmi, ha mindkét csapatot egyszerre rühellnél, mert hát valljuk be, amit az elmúlt években bejárt utat a City és a BVB, az...hát, gyakorlatilag az egymás teljes ellentéte - egyedül az eredmény hasonló. :) Meccshez: fura, mert kismillió helyzet van, élvezném is, ha nem lenne ilyen fontos, és ha nem lenne ilyen lassú néha a játék, mondjuk ehhez hozzátehetett a nehéz talaj is. Hihetetlen, hogy a német és angol bajnok ennyi ziccerből képtelen egyszer is betalálni.

339432 2012.10.03. 22:05:04

baszdmeg Rodwell

339432 2012.10.03. 22:34:56

Balotelli most is rendkívül higgadtan, lehet róla vitatkozni, hogy megérdemeltük-e, mert eddig sehol nem voltunk, JOEY HART egyértelműen ManOfTheMatch.

336477 2012.10.03. 22:38:49

Egy kibaszott faszkorbácsot érdemlünk ezek után, nemhogy még az 1 pontot. Hosszú idő után az első City meccs, amit igazán borzalom volt nézni...

336477 2012.10.03. 22:42:00

[boldfalcon](#934964): Véleményes tizi volt az tuti, de emlékezz csak vissza, hogy télen a pool elleni ligakupa meccsen Micah (vagy talán Zaba?) hasonló esetét is hidegvérrel befújták.

296258 2012.10.03. 22:42:48

[Kid21](#934977) igazság szerint az Arsenal ellen volt ilyen a játék, csak a BVB j sokkal jobban tolta mint a gúnárok

344242 2012.10.03. 22:43:11

nagyon szarok vagyunk ,ez a rodwell kibaszott szar ,a támadójáték egy szar

336477 2012.10.03. 22:48:59

[mgyuri](#934994): Hát nem tudom, de egyszerűen rossz volt (mármint a mi szempontunkból :D ) nézni ahogy a németek 2-3 passz után lazán a 16-osunknál kavartak, nekünk meg csak kábé ötször ennyi tili-toli után sikerült átlépnünk a kezdőkőr túlfelét.... Ez botrányos volt.

296258 2012.10.03. 22:54:51

[Kid21](#935009) kurva jó csapat, baromi jól kontráznak, gyorsak, pontosan lőnek, ezt tudtuk. e mellett remekül alkalmazták a lesre állítást. nincs itt a világvége, Szavics helyett kaptunk egy Rodwellt, eddig hajszálra egyforma az idény a tavalyival. nem szabad kikapni, többet, és akkor még meglehet a továbbjutás

297074 2012.10.03. 22:55:15

Nem véleményes, hanem egy jó nagy kamutizi volt, legalábbis én az ilyeneket betiltatnám (már a befújásukat). Más kérdés, hogy eddig általában mi szoptuk be ezeket, ja, konkrétan a Micah-féle a Pool ellen még ennél is gázabb volt (mert ott a testéről pattant el). Amit utána a végén befújtak, na, olyanokat lehetne büntetni, mert meglepően nagy területet védett le a feka gyerek a kitárt kezével, de szerencsétlen Subotić azt sem tudta, hol a labda, erre tizit fújnak. Egyedül a kisbuzi Weidenfeller miatt nem bánom, hogy egy pontot szereztünk, pofázzon az anyjának, ne a tizenegyesrúgónak. Amúgy meg essünk ki a gecibe, ez a meccs konkrétan SZÉGYEN volt - Hartot leszámítva mindenki elmehet a búsba, még az élelmet is elvenném tőlük ezután a borzalom után. A tűrhető első félidő után mégis mi a fasz volt ez?! Mancini hülyesége is ezzel a Kolarov cserével, a sajnálatos JG sérülés...Rodwell ilyen szinten egy vicc (még? remélem) sajnos. Olyan lassúak voltunk, hogy persze, hogy tömtük az ellenfelet gólpasszal felérő átadásokkal, nem is volt olyan, hogy játék, csak úgy ívelgettük fel, vagy odapasszolták Nastáék a támadóiknak...

hahua 2012.10.03. 22:59:48

Ez a City nagyon gyenge, egy jól záró védelem ellen semmit se tudtak tenni, nem tudták kimozgatni a Dortmundot, csak a bírón múlott, hogy egy pontot meg tudtak menteni ! Nagyot csalódtam a Reál elleni meccs után többet vártam volna.

296258 2012.10.03. 23:01:46

[DefinitelyMaybe](#935033) az ilyen tiziket pedig be fogják fújni. fifa irányelv, ha tizenhatoson belül a labda útjába kerül a kéz, akkor adja meg a bíró

297074 2012.10.03. 23:11:17

[mgyuri](#935049): De ez seggarcság...de hát ám legyen.

339855 2012.10.04. 00:33:59

Ejha, erre nem számítottam megmondom őszintén. Alapba is nagy City fölényt vártam, ráadásul elolvasva wmitty beharangját itt, még jobban megerősített abban, hogy a Dortmund csak aszisztálni fog, erre...hát nem azt mondom, hogy a méhecskék lefociztak bennetek, de hogy jobbak voltak az biztos. Amúgy a meccset csak félszemmel néztem ugyanis az Ajax-Real prioritást élvezett, de a végét már láttam folyamatosan és természetesen az összefoglalót is a Digin. Nem tudom, de ez gyenge mutatvány volt és ami kínos, hogy mindez otthon történt. Bár azt is el kell ismerni, hogy a BVB rohadt jól tolta. A tizi elvileg befújható, mert akadályozta a labda útját. Más kérdés, hogy szegény védő hova tette volna a kezét?! Meg kb. egy méterről rúgta rá...de hát ez van, ez leginkább pech. Azért innen még tovább lehet jutni, mondjuk ha a mai produkcióból indulunk ki, akkor bizony piszok nehéz lesz.
süti beállítások módosítása